Naslovna / Kolumne / Gordana Maksimović / Miris pozitivnog duha
Ima nešto sveto u patnji
Miris pozitivnog duha Ima nešto sveto u patnji

Miris pozitivnog duha
Ima nešto sveto u patnji

Ima nešto sveto u patnji!? Možda vam je malo čudna ova izjava. Možda ste do sada patnju, gubitak, bolest i  sve ono što vam remeti normalan život, povezivali sa božjom kaznom. Možda ste se osećali grešnim, napuštenim, ostavljenim, ali moram vam reći da to nije kazna, već samo božja opomena, da ste stvoreni da živite i da za sobom ostavite trag da ste zaista i postojali, a ne samo da ste tumarali po ovoj planeti. Patnja vam je poziv na ljubav, jer ste je na svom putu negde izgubili, zanemarili, ili ste je se svesno odrekli. Sveto u patnji je to što vam budi svest i pravi novi sporazum između vašeg uma i vaših dela, između bolesti i zdravlja, između ljubavi i mržnje i svega onoga što nije u skladu i što vam donosi bol kao opomenu.

Svedoci smo mnogih nedaća, nesreća, gubitaka, patnji, tragedija, bolesti koje se dešavaju drugima, ali i nama, i uvek se postavlja pitanje: Zašto?

Šta se dešava kada se u vašem iskustvu pojavi, na primer bolest? Kako na to gledate? Šta vam prvo padne na pamet? Šta se pitate tada? Kakvi vam odgovori stižu? Šta ćete dalje? Znate li u tom trenutku kako dalje? Da li sednete da razmislite ili plačete i žalite sami sebe? Kakve vam se misli vrzmaju po glavi? Da li sebe vidite kao bolesnu osobu kojoj nema pomoći? Da li gledate u bolest i pričate samo o njoj ili pak pričate o zdravlju i vidite sebe kao zdravu osobu. Da li verujete da će sve biti u redu?

Kakve odgovore date, takav život ćete i živeti. Ako verujete u zdravlje i gledate i radite put zdravlja, to ćete i svedočiti u svom životu. Ako nasuprot tome, vaš fokus bude samo na bolesti, tegobama i svemu onome što bolest nosi sa sobom, vi ćete bolest i živeti. Jer šta gajite u svojim mislima, to žanjete u svojoj stvarnosti.