Naslovna / Važno mi je / Radost u dvoje / Koju igru igraš u partnerskim odnosima
UTICAJ RODITELJA NA VAŠE LJUBAVNE IZBORE
Koju igru igraš u partnerskim odnosima UTICAJ RODITELJA NA VAŠE LJUBAVNE IZBORE

Koju igru igraš u partnerskim odnosima
UTICAJ RODITELJA NA VAŠE LJUBAVNE IZBORE

Model dete-dete. Ovaj model se javlja između partnera koji su zbog neadekvatnog roditeljskog stila nesposobni da odrastu. Njihov odnos će se činiti kao priča iz bajke. Dva vrlo lepršava, maštovita partnera uživaće u svojoj vezi punim plućima. Međutim, živeće u oblacima i često upadati u probleme. Kako nisu sposobni da pomognu jedan drugom, tražiće pomoć sa strane. Dokle god budu nailazili na spasioca iz senke, njihov odnos će se održavati. Međutim, ako im se ta pomoć uskrati, odnos će se veoma lako prekinuti i partneri će početi da tragaju za nekim u ulozi majke ili oca, kako bi se brinuo o njima.

4

Dokle god budu nailazili na spasioca iz senke, njihov odnos će se održavati

Kako izaći iz igre?
Psiholozi i stručnjaci iz ove oblasti naglašavaju važnost osvešćivanja naših podsvesnih razloga zašto ulazimo u igru. Za osvešćivanje je često potrebna i pomoć stručnjaka, ali napredak može da se ostvari i individualnim trudom. Postavljanje pitanja: Šta ja u ovom odnosu pružam i šta dobijam za uzvrat – je prvi korak.
Čest problem na koji nailaze pojedinci koji su u ovim obrascima je to što su potpuno nesvesni da je njihova prividna bliskost veštačka i da je “ljubav” koju osećaju zapravo samo posledica pogrešnih uverenja.
Moguće je da pojedinci zajedno počnu da rade na svom ličnom razvoju, i tada njihov odnos može da se izgradi iz početka tako da se ponovo zaljube negujući zdrav odnos.
Sa druge strane, jedan partner može da “koči” put do samospoznaje, i tada je najzdravije izaći iz odnosa i naći drugog partnera koji će biti u stanju da razume zašto je prava intimnost važna. Sve je stvar izbora.
Ako želite bolji odnos, onda ćete ga i pronaći. Jaka volja i želja za samoostvarenjem je jedino što je potrebno na putu ka istinskoj ljubavi.

Tekst: Arodisi Citelim