Georgij Nazarov Spavam na otvorenom cele godine

Georgij Nazarov
Spavam na otvorenom cele godine

Način života našeg sagovornika je za mnoge ljude neobičan ali njegove preporuke o ishrani, životnom balansu i uopšte načinu na koji usmeravamo svoj dan izazivaju veliku pažnju.

Evo na koji način Georgij Nazarov, autor seminara i knjiga o zdravom životu, razmišlja o stresu i koji su najvažniji principi kojima se rukovodi.

– Stres je koristan jer nas podstiče da rešavamo neke situacije i pokušavamo da u nečemu budemo bolji. Ali, ako sebi natovarimo 100 obaveza, ulazimo u stanje di-stresa, ne stižemo da se oporavimo od jednog stresa a već ulazimo u drugu zahtevnu situaciju, pa treću, četvrtu – i onda dolazi do opterećenja i grčenja mišića kao neke vrste zaštitne reakcije. Svi su u gužvi, haosu, nekim aktivnostima. Ali, zašto? Moguće je i drugačije.

Šta možemo da uradimo u takvim situacijama?

FOKUSIRAJTE SE: Umesto da zakažete deset sastanaka u toku dana, pokušajte da se fokusirate na ključne stvari.

VREME ZA SEBE: Svako ima pravo na svoje vreme kada se bavi sobom i stvarima koje voli da radi.

HRANA: Hrana može i da pomogne i da odmogne stresu. Na primer, kada funkcionišemo na intenzivniji način možemo da koristimo više složenih ugljenih hidrata u svojoj ishrani jer ćemo se tako smiriti i doći u stanje balansa.

Kada smo pod stresom ne bi trebalo da čekamo veče i onda se prejedemo testeninama i slatkišima. Najbolje je tada za ručak uzeti integralne testenine sa velikom porcijom sveže salate, pečeni krompir u rerni, integralnu picu a ako želite meso, onda da bude pečeno u rerni – tako ćete se već smiriti i nećete biti gladni uveče. Kada se najedemo uveče i na taj način pokušamo da smanjimo tenziju, ujutru ćemo se probuditi natečeni i sa teškim osećajem u stomaku.

Antistres misao