Naslovna / Čuvari zdravlja / Georgij Nazarov
Spavam na otvorenom cele godine
Georgij Nazarov Spavam na otvorenom cele godine

Georgij Nazarov
Spavam na otvorenom cele godine

Način života našeg sagovornika je za mnoge ljude neobičan ali njegove preporuke o ishrani, životnom balansu i uopšte načinu na koji usmeravamo svoj dan izazivaju veliku pažnju.

Evo na koji način Georgij Nazarov, autor seminara i knjiga o zdravom životu, razmišlja o stresu i koji su najvažniji principi kojima se rukovodi.

– Stres je koristan jer nas podstiče da rešavamo neke situacije i pokušavamo da u nečemu budemo bolji. Ali, ako sebi natovarimo 100 obaveza, ulazimo u stanje di-stresa, ne stižemo da se oporavimo od jednog stresa a već ulazimo u drugu zahtevnu situaciju, pa treću, četvrtu – i onda dolazi do opterećenja i grčenja mišića kao neke vrste zaštitne reakcije. Svi su u gužvi, haosu, nekim aktivnostima. Ali, zašto? Moguće je i drugačije.

Šta možemo da uradimo u takvim situacijama?

FOKUSIRAJTE SE: Umesto da zakažete deset sastanaka u toku dana, pokušajte da se fokusirate na ključne stvari.

VREME ZA SEBE: Svako ima pravo na svoje vreme kada se bavi sobom i stvarima koje voli da radi.

HRANA: Hrana može i da pomogne i da odmogne stresu. Na primer, kada funkcionišemo na intenzivniji način možemo da koristimo više složenih ugljenih hidrata u svojoj ishrani jer ćemo se tako smiriti i doći u stanje balansa.

Kada smo pod stresom ne bi trebalo da čekamo veče i onda se prejedemo testeninama i slatkišima. Najbolje je tada za ručak uzeti integralne testenine sa velikom porcijom sveže salate, pečeni krompir u rerni, integralnu picu a ako želite meso, onda da bude pečeno u rerni – tako ćete se već smiriti i nećete biti gladni uveče. Kada se najedemo uveče i na taj način pokušamo da smanjimo tenziju, ujutru ćemo se probuditi natečeni i sa teškim osećajem u stomaku.