Naslovna / Dobre priče / Ekskluzivno: Olivera Katarina iz Kana
Raduj se Srbijo
Ekskluzivno: Olivera Katarina iz Kana Raduj se Srbijo

Ekskluzivno: Olivera Katarina iz Kana
Raduj se Srbijo

Na ovogodišnjem 70. Kanskom filmskom festivalu u uglednom program “Kan Klasik” prikazan je jedan od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije, reditelja Aleksandra Saše Petrovića “Skupljači perja”. Nove kopije filma, za potrebe “Kan Klasika”, uradila je sa velikim naporima i upornošću Jugoslovenska kinoteka sa engleskim i francuskim titlovima.

Pre pedeset godina zajedno sa ekipom filma, koju su činili glumci Bekim Fehmiju, Velimir Bata Živojinović, Gordana Jovanović, i reditelj Aleksandar Saša Petrović, crvenim tepihom prošetala je i jedna od najlepših glumica i pevačica bivše Jugoslavije Olivera Katarina.

Jedina preživela glumica ovog filma sa velikom burom emocija, posle pola veka sa crvenog tepiha poručila je:
– Uzbuđena sam kao nekada. Naviru sećanja i uspomene. Tužna sam što moje kolege nisu ovde sa mnom, a srećna sam što imam priliku da svojim prisustvom podsetim na sve njih i da našu zemlju predstavim u najlepšem svetlu. Zapevala sam svim srcem za kolege, za umetnost, za život, za Srbiju. Raduj se Srbijo!!!, istakla je Olivera.

Podsećamo, film je snimljen 1967. godine. Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine, a bavi se i daleko složenijim temama poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa. Iste godine osvojio je Gran pri žirija Filmskog festivala u Kanu, a nominovan je za Zlatnu palmu na istom festivalu. Sledeće godine nominovan je za Oskara za najbolji strani film, a 1969. za Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja.

Na jesen se očekuje ponovna bioskopska distribuciju filma u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017.

Tekst: Nemanja Kovačević
Fotografije: Stefan Uroš Tešić