Naslovna / Otvoreni um / 5 nivoa promene ili…
kako da postanem bolja osoba
5 nivoa promene ili… kako da postanem bolja osoba

5 nivoa promene ili…
kako da postanem bolja osoba

Ozbiljna promena retko dolazi sama od sebe i svakako nije jednostavan i brz proces. Napraviti promenu, onu koja će uticati na vaš životni put, onu koja traje tokom čitavog života a ne samo sledeće godine, zvuči kao ozbiljan proces sa jedinstvenim planovima i direktivama o tome kako da se ostvari. Međutim, stručnjaci tvrde da kada proces podelimo na njegove najjednostavnije komponente, postoji samo 5 nivoa koje moramo proći.

Nivo 1: Utvrditi šta je ono što više ne možete da prihvatite kod sebe

Želim da budem bolja osoba! 
Želim da pronađem svoju sakrivenu strast!
Promena počinje sa identifikovanjem onoga što želite da postignete, sa spoznajom šta vam je cilj. Možda “pronalaženje strasti” zvuči suviše nejasno. U tom slučaju se fokusirajte na nešto više direktno kao što je: “Želim da shvatim šta stvarno volim u svom poslu”. Kada počnete da razmišljate o tome, identifikujte koja je to promena koju tražite.

Nivo 2: Usitnite plan na „sitne korake“

Od promene ljudi često odustaju ako ne „razbiju“ cilj na sitne korake koje je potrebno preduzeti. Sitni koraci pojednostavljuju ideju za stvaranje promene i na najlakši način identifikuju prepreke na putu koje mogu da uspore i otežaju napredak.
Šta je strast? 
Šta znači biti bolja osoba? 
Dalje definisanje ovih promena (ciljeva) može zvučati ovako – “Svakoga dana ću zapisati u čemu uživam” ili “Učiniću tri stvari/usluge za tri stranca svake nedelje”. Promena nije samo jedno, sveobuhvatno dostignuće, već je dosledna primena malih, izvršenih zadataka.