Naslovna / Otvoreni um / Bez granica / Dušica Nešić u poseti Damanhuru
Prva iz Srbije u Hramu čovečanstva
Dušica Nešić u poseti Damanhuru Prva iz Srbije u Hramu čovečanstva

Dušica Nešić u poseti Damanhuru
Prva iz Srbije u Hramu čovečanstva

Krenuli su da traže ko u tom području prodaje plac ili kuću i pronašli starca za koga su im rekli da je „nezgodan“, da iako živi u sirotinji a ima dosta imanja, ne želi nikome da proda jer je sanjao da će doći određeni čovek da od njega kupi imanje. Kada se Falko pojavio, starac mu je rekao: „Gde si do sada?“ I njemu je prodao.

Petnaest godina su radili tajno, a onda su ih otkrili.

Tako su napravili taj prvi nivo, prvu komunu. Zatim su krenuli da kopaju a kao paravan su koristili jednu od kuća. Bočno od nje su napravili vrata kroz koja se ulazilo u tajni hram. Ali, u tome i jeste stvar – hram mora da ima unutrašnji sjaj a spolja može da deluje vrlo jednostavno. Petnaest godina su radili tajno, a onda su ih otkrili. Došli su zvanični predstavnici italijanskih vlasti sa karabinjerima i zahtevali da uđu u hram sa namerom da sve zapečate i poruše. Međutim, kada su ušli unutra bili su toliko očarani i iznenađeni onim što su ugledali. Hram je imao 7 nivoa, neverovatne zlatne gravure i vitraže, sfere koje svetle, fantastično oslikane zidove.
Hram je nakon toga legalizovan i od tada ga posećuje par hiljada ljudi godišnje iz celog sveta.

Hram se smatra mestom zavirivanja u sopstvenu dušu.

Sam hram je teško opisati zbog svoje fascinantnosti.
Damanhur zovu – Hram čovečanstva. I smatra se mestom zavirivanja u sopstvenu dušu. Prvo, kroz svoju dušu morate da uđete kroz lavirint. Tako i ovde – iz jednog malog uskog ulaza sa egipatskim figurama, ulazite u LAVIRINT – dugački hodnik, visok oko 4 metara.