Prisnost

Vi ste jedinstveni i neponovljivi
Prisnost, verovanje u sebe i druge
Ošo (Osho)

prisnost_oshoIza sebe je ostavio veliki broj predavanja, pretočenih i u knjige, i mudrost koja, ako se nad njegovim savetima zamislimo, zaista može dati znatno veći kvalitet i smisao našem životu

U ovim knjizi, očigledno motivisan lažima uz koje smo rasli i prisvojili ih kao istine, te se tako otuđili od naše suštine, Ošo razvejava mitove. One u skladu sa kojima živimo da ne bismo štrčali, da bismo se lakše uklapali u društvo. Mitove zbog kojih ne znamo šta znači voleti, verovati, živeti, prepustiti se.
Osho kaže da svako krije hiljadu i jednu tajnu, i od drugih i od sebe. Prvo treba da prihvatimo sebe u potpunosti, takve kakvi jesmo, i STRAH OD PRISNOSTI, odnosno izlaganja sebe drugima, će nestati. Treba da rasteretimo svoju nesvesnost i um i postanemo – obični. Jer je, kaže, najlepše biti jednostavan i običan.

Treba da budemo – svoji, odnosno potpuno iskreni prema sebi.

I to dopustimo i drugima, ne pokušavamo da ih „popravimo“, podučavamo i menjamo. Osho savetuje da prestanemo da se pretvaramo, posebno kada smo sami sa sobom, jer i tada nastavljamo da glumimo i nismo iskreni, zato što su nas tako naučili. Da biste voleli druge, morate prvo voleti sebe. I da uvek verujete u sebe.
Da biste razvili prisnost sa drugima, potrebno je da im dozvolite da vas sagledaju iznutra.Ali, svi mi imamo i potrebu za privatnošću. U knjizi se navodi da je 80% našeg života očno orijentisano, ali da je zapravo potrebna ravnoteža. Zato Ošo kaže:“Trebalo bi da dodirujete, jer dodir ima nešto što vam oči ne mogu dati“. Da bismo bili prisni s drugima ne treba da budemo kao „otvorena knjiga“, potrebna je privatnost, ali moramo skinuti maske i biti iskreni, biti onakvi kakvi smo zaista.

Pages: 1 2