Naslovna / Čuvari zdravlja / Lečenje spolja i iznutra
AROMATERAPIJA U TRETMANU AKNI
Lečenje spolja i iznutra AROMATERAPIJA U TRETMANU AKNI

Lečenje spolja i iznutra
AROMATERAPIJA U TRETMANU AKNI

Postoje brojni preparati za negu kože na tržištu. Međutim, kako uzroka akni ima više, nije svaka vrsta tretmana pogodna za svaku osobu. Zbog toga se sve više okrećemo prirodnim i organskim preparatima, kao što je i aromaterapija

Rezultati istraživanja pokazuju da je koža živi organ koji treba tretirati i spolja i iznutra!
Ovo sistemsko delovanje je osnovni i najčešće prvi način delovanja kod velikog broja bolesti i poremećaja. Budući da akne predstavljaju poremećaj kože, a zapravo se radi o metaboličkom disbalansu, potrebno je delovati sistemski (i spolja, i iznutra).
Prvo se preporučuje tronedeljna kura sa korenom čička, a nakon nedelju dana pauze nastavlja se tretman sa cvetom lekovite trobojne ljubičice. Radi disbalansa lipida neophodno je uzimati i biljna ulja boražine ili noćurka tokom dva meseca, što znači tokom cele dužine trajanja tretmana.
Spoljno delovanje uključuje upotrebu hidrolata, a jačina upale diktira koji će se hidrolat upotrebiti. Osim toga koriste se i glinene maske, pilinzi, kao i prirodna kozmetika – dnevne i noćne kreme, u čiji sastav pored biljnih ulja ulaze i etarska ulja koja regulišu lučenje masnoća!

ulje

Čajevac i lavanda su dva najpoznatija eterična ulja kada se govori o aknama

Individualni pristup. Prirodni, tj. fitoaromaterapijski tretman akni podrazumeva individualan pristup pacijentu.
Danas postoje brojni preparati na tržištu koji, ne samo da ne pomažu, već mogu da pogoršaju simptome infekcije. To je razlog zašto se sve više okrećemo prirodnim i organskim preparatima!
Pored tonika napravljenih od hidrolata koji u sebi ne sadrže alkohol, biljnih ulja koja su hladno ceđena i nerafinisana, etarskih ulja koja su botanički i hemijski definisana, a ulaze u ulja za negu, kreme, pilinge i maske, obavezno bi trebalo piti čajeve ili druge biljne preparate koji će delovati na čišćenje i zdravlje kože!
Od etarskih ulja u tretmanu akni najpoznatije je čajno drvo. Takođe, dokazana je i efikasnost etarskog ulja lavande. Prednost ovih ulja je da su to prirodni organski proizvodi i ne postoje neželjeni efekti!
Postoji nekoliko koraka u nezi kože kojima se uspešno rešava problem akni: čišćenje lica tonikom, ishrana kože uljem ili kremom, povremeni piling i nanošenje lekovite maske, kao i neizostavna nega iznutra.

Hidrolati. Aromaterapija u terapiji akni nudi vrlo blaga i delotvorna sredstva za negu lica – hidrolate ili cvetne vodice. Hidrolati se koriste tako što se njima natope pamučne blazinice i dobro se očisti koža ujutru i uveče, a po potrebi i tokom dana.
U slučaju upaljene, inficirane kože i jačih tegoba s aknama, koristi se hidrolat čajevca koji deluje antibakterijski i antiseptično, i nezamenljiv je u nezi osute, upaljene, nadražene i nečiste kože.
Kod blažih oblika akni hidrolat ruzmarina hemotipa verbenon ima izvanrednu sposobnost obnavljanja kože, smiruje nadraženost i upale, otvara pore i izvlači nečistoću iz njih.
Dobro su se pokazali još neki hidrolati:
hidrolat timijana kemotipa linalol, koji se koristi u kombinaciji s hidrolatom čajevca ili umesto njega, pH mu je blizu vrednosti prirodne kiselosti kože i vrlo je delotvoran u nezi mešovite i masne kože,
hidrolat rimske kamilice smiruje upale, crvenilo i akne,
hidrolat hajdučke trave je dobrog baktericidnog, ali pre svega antiupalnog delovanja i najbolji je za zaustavljanje krvarenja i zaceljivanju ranica na licu nastalih zbog akni.
Svaki od nabrojanih hidrolata u sebi nikako ne sme da sadrži alkohol (etanol) koji isušuje kožu i podstiče na pojačanjo lučenje sebuma.

echter-lavendel

Prava lavanda deluje umirujuće a širokolisna regenerativno

Biljna ulja. Za masnu kožu često je bolje koristiti biljno ulje nego neku manje masnu kremu koja može provocirati lučenje masnoće zbog emulgatora koje sadrže.
Od biljnih ulja najbolje je ulje lešnika koje, uz dodatak male količine jojobe, čini odličnu mešavinu za svakodnevnu negu masne kože. Nerafinisano suncokretovo ulje se takođe koristi u lečenju akni jer omekšava, vlaži i štiti kožu. Macerat nevena deluje terapijski na ožiljke, ranice koje teško zarastaju, ispucalu kožu i upaljene akne.

Eterična ulja. Čajevac i lavanda su dva najpoznatija eterična ulja kada se govori o aknama.
Čajevac (Melaleuca alternifolia) svojim izuzetno širokim spektrom delovanja na viruse, bakterije i gljivice vešto izlazi na kraj s dosadnim bubuljicama.
Uz antiinflamatorno, antiseptično i zaceljujuće delovanje koje etarsko ulje čajevca ima postoji i jedan mali nedostatak – isušivanje. Zato njegova dugotrajnija primena (u uljnim mešavinama, kremama) nije najmudrija odluka.

Prava lavanda (Lavandula angustifolia ili Lavandula vera) deluje umirujuće a širokolisna (Lavandula spica ili Lavandula latifolia) regenerativno na masnu i oštećenu kožu.

Viola-tricolor

Čaj od trobojne ljubičice posebno efikasan kad je potrebna regulacija sebuma

Nega iznutra. Nepotpuno i nedovoljno je tretirati kožu samo spolja jer je ona povezana s funkcijom drugih organa, pre svega jetre. U slučaju kožnih tegoba, ali i u cilju prevencije, potrebno je piti čajeve ili druge biljne pripravke koji će delovati na njeno zdravlje.
čajevi koji su poznati “čistači kože” su čičak, od kojeg se koristi koren, kao i trobojna ljubičica od koje se koristi nadzemni deo. Koren čička (Arctium lappa) istovremeno podstiče čišćenje kože i jetre (priprema).
Trobojna ljubičica (Viola tricolor) specifično deluje na poboljšanje funkcija kože, a pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema gde je potrebna regulacija sebuma (priprema).
Sve kure čajevima traju tri nedelje. Nakon nedelju dana pauze, kura se po potrebi može ponoviti.

Osim čajeva, koži pomaže i oralno uzimanje zdravih lipida (kvalitetnih ulja):
• 3×1 kašika hladno ceđenog ulja boražine (Borago officinalis), ili
• 3×1 mala kašičica hladno ceđenog ulja noćurka (Oenothera biennis).
Jedno od tih ulja, ili njihova mešavina, uzima se 2-3 meseca nakon jela.
Ljudi s problemom masne kože treba da izbegavaju masno meso, slatko u većim količinama, brzu hranu, kao i masne i slane grickalice.
Kao poželjan dodatak ishrani preporučuje se i unos pivskog kvasca.

Tekst: dr med. Bojana Maksimović, aromaterapeut
mr ph. Snežana Mitrović, aromaterapeut