Prisnost

Vi ste jedinstveni i neponovljivi
Prisnost, verovanje u sebe i druge
Ošo (Osho)

Postoje 4 zamke u ostvarenju bliskosti:
– navika REAGOVANJA iz starih obrazaca prošlosti, uverenja
– ćorsokak SIGURNOSTI, a zapravo ništa nije nikada sigurno, pa treba uživati u potpunosti u onome što je ovde i sada
– SENKE od kojih bežimo, nepotrebno, bežeći od nas samih, umesto da ih prihvatimo
– LAŽNE VREDNOSTI koje izgledaju kao prave i od nas prave robove, pa slobodu ljubavi zamenjujemo odanošću, zato pratite samo svoje srce, ne pratite nikoga drugog.

Šta nam je sve potrebno da bismo se preobrazili? Prvo, da prihvatimo sebe. Jer tada postajemo otvoreni, ranjivi, prijemčivi, nestaje potreba da se bilo šta poboljša. Kada sebe prestanemo da popravljamo, život nas sam poboljša, „u toj opuštenosti, u tom prihvatanju, život počinje da vas miluje, da teče kroz vas“.

Živite tako da nikada ne budete opterećeni prošlim životom.

Potrebno je da shvatimo da smo dovoljno vredni da primimo sve što nam život pruža, a tog izobilja često nismo svesni. Da prihvatimo radost koju dobijamo umesto da se kažnjavamo, uvereni da „tako nešto“ ne može da se desi lošoj osobi kakva mislimo da jesmo. Dozvolite sebi da budete ranjivi i nežni, kao bebe kada se rode. Živite tako da nikada ne budete opterećeni prošlim životom. Ako živite ovaj trenutak potpuno, shvatićete da je svaki problem rešen, jer „život nije problem koji treba rešiti, on je misterija koju treba živeti“.

Budite sebični. Samo su licemeri nesebični. To ne znači da ne treba da delite, ali prvo morate vi imati da biste drugima dali. Ne trudite se da posedujete druge, osoba se ne može posedovati, inače postaje samo stvar.

I nemojte postavljati pitanja. Jer, život se jednostavno – živi. Trenutak kad tragalac postane jedno sa traženim. Kada pitalac postane odgovor. Kada vi postanete vi, jedinstveni, prelepi, ovde i sada. Prisni sa sobom, drugima, životom.

Preporučila: Željka Zebić

Pročitajte još i: Čovek koji je voleo galebove – Ošo

Pages: 1 2