Naslovna / Dobre priče / Biljana Trifunović
Ne propustite svoje kočije sreće
Biljana Trifunović Ne propustite svoje kočije sreće

Biljana Trifunović
Ne propustite svoje kočije sreće

Zatim sam dobila drugi važan posao vezan za otvaranje jugoslovensko-švajcarske banke. A ja sam se upravo bila porodila. Međutim, radili smo kad dete zaspi. Eto, tako izgleda privatni posao.

Vaša firma IFA se više od trideset godina bavi poslovima iz oblasti spoljne trgovina, deviznog poslovanja i poreskog savetovanja. Ipak, u jednom trenutku ste odlučili da nešto mora da se menja iz korena, iako je poslovanje bilo više nego dobro. Koji je bio taj prelomni momenat? 

Jednostavno smo se moj muž i ja previše “uljuljkali” u nekom periodu jer smo se povezali sa nekoliko jakih i velikih fimi za koje smo radili konsalting. I onda sam u jednom trenutku shvatila da smo potpuno zavisni od njihovog daljeg razvoja a radilo se o firmama koje nisu negovale podmladak, nije bilo budućnosti. Samo mi je kliknulo da smo mi na klizavom tlu i da je vreme da se nešto menja. Lepo smo se razišli, muž i ja smo otišli dva meseca na odmor, i onda krenuli dalje.

U međuvremenu sam počela da pišem blog, više kao način da pomognem članicama iz Udruženja poslovnih žena Srbije jer su me stalno nešto zapitkivale na druženjima, a ja sam želela da pričam o drugim temama, ne samo o poslu. Tada smo taj blog preradili u poslovni i krenuli sa predavanjima i radionicama.

Biljana Trifunovic 1

Promenili smo namenu našeg preduzeća, ali smo ostali u struci i sve ono što smo do sada radili sada prenosimo drugima – edukacije za preduzetnike na radionicama ali i preko bloga, radimo studije o transfernim cenama, konsalting, a za knjigu sam otvorila posebnu firmu, preduzetničku – to je samo moje (smeh).

Šta je vaš savet ljudima koji nisu zadovoljni a plaše se da krenu u nešto novo, neki svoj biznis?

Prvo i osnovno je da ne možete da krenete u preduzetničke vode ako ste lenji, neodgovorni i nemate  samodisciplinu. Zatim, nemojte ulaziti u poslove koje ne volite i koje ne umete da radite samo zato što mislite da oni mogu da donesu novac. Nikada ne može samo novac da bude motiv. A onda tek treba da učite kako ćete da poslujete. I ako ne volite  da učite, da se menjate i nadograđujete – onda neće ići.

A onda i najvažnije – sve je to lepo, ali je posao samo jedan segment života. Bez ličnog zdravlja, ako ne brinete o sebi, džabe posao. Bez zdrave porodice (moj zaokret je bio taj što moji klijenti nisu imali zdrave porodice), bez prijatelja, bez odmora – sve to nema svrhu.

A stres? Koji je vaš način?

Moram da pomenem moju “nezvaničnu” mentorku Simonu koja je šesnaest punih godina starija od mene, a koja me je naučila da kad osetim da sam pod stresom uradim jednostavnu stvar: noktom (da se ne ogrebem) napravim krst na grudnoj kosti, da pobeli. I pustim nekoliko minuta. Ako bude jako crveno, znači da sam pod ozbiljnim stresom i da mi treba odmor.
I onda je vreme da se stane. Ili bar uspori.

Tekst: Jasmina Stefanović
Foto: Marina Manga