Naslovna / Dobre priče / Biljana Erčić
Stvaranje mandala kao kreativna inspiracija
Biljana Erčić Stvaranje mandala kao kreativna inspiracija

Biljana Erčić
Stvaranje mandala kao kreativna inspiracija

Od kada zna za sebe naša sagovornica je volela da crta i svoju kreativnost je od najranijih godina izražavala na različite načine. Poslednjih desetak godina opet se vraća prvoj ljubavi i opet se “igra” sa predmetima na razne načine, a sa akrilnim bojama na slikarskom platnu druži se od kada je krenula u ozbiljnije istraživanje mandala.

Zašto baš mandale? O tome Biljana govori na ovaj način:

– Njihov kolorit, kreiranje različitih geometrijskih oblika, spajanje unutrašnjeg sa spoljašnjim, lako su me osvojili.

Na sanskritu reč mandala znači krug, cvet života i simboliše celovitost, kretanje, povezivanje duhovnog i materijalnog. Pre 3000 godina pojavile su se na severu Indije, zatim u Drevnom Egiptu, Persiji, Sredozemlju, Australiji, Americi… Starosloveni i Kelti takođe su imali svoje mandale.

U prirodi koja nas okružuje takođe imamo mandale. Vidimo ih u preseku voćki – nara, narandže, limuna, u cvetovima, u paukovoj mreži, u krugovima koji se formiraju pri padu kapljice kiše u more…

U psihologiji se koriste za dijagnostiku ličnosti, kao art terapija, samoprogramiranje. Jungu i Frojdu su bile pomoć za pristup podsvesti. I meni su otvorile nove kanale.

U duhovnosti imaju ulogu ikona. One povezuju čoveka sa Višim Silama i praktikuju se u meditaciji.

Jarkih su boja i preciznom svetom geometrijom oslikavaju energetsku matricu. Najčešće uz unutrašnji i spoljašnji krug, kvadrat i trougao, sadrže elemente prirode, božanstva, razne simbole, čakre, planete ili druge inspiracije.

 mandale

Šta Biljanu najviše privlači kad radi?

– Mene najviše privlače krugovi, boje, čakre, simboli poput vilinskih ili starih runa.