Biljana Erčić Stvaranje mandala kao kreativna inspiracija

Biljana Erčić
Stvaranje mandala kao kreativna inspiracija

Od kada zna za sebe naša sagovornica je volela da crta i svoju kreativnost je od najranijih godina izražavala na različite načine. Poslednjih desetak godina opet se vraća prvoj ljubavi i opet se “igra” sa predmetima na razne načine, a sa akrilnim bojama na slikarskom platnu druži se od kada je krenula u ozbiljnije istraživanje mandala.

Zašto baš mandale? O tome Biljana govori na ovaj način:

– Njihov kolorit, kreiranje različitih geometrijskih oblika, spajanje unutrašnjeg sa spoljašnjim, lako su me osvojili.

Na sanskritu reč mandala znači krug, cvet života i simboliše celovitost, kretanje, povezivanje duhovnog i materijalnog. Pre 3000 godina pojavile su se na severu Indije, zatim u Drevnom Egiptu, Persiji, Sredozemlju, Australiji, Americi… Starosloveni i Kelti takođe su imali svoje mandale.

U prirodi koja nas okružuje takođe imamo mandale. Vidimo ih u preseku voćki – nara, narandže, limuna, u cvetovima, u paukovoj mreži, u krugovima koji se formiraju pri padu kapljice kiše u more…

U psihologiji se koriste za dijagnostiku ličnosti, kao art terapija, samoprogramiranje. Jungu i Frojdu su bile pomoć za pristup podsvesti. I meni su otvorile nove kanale.

U duhovnosti imaju ulogu ikona. One povezuju čoveka sa Višim Silama i praktikuju se u meditaciji.

Jarkih su boja i preciznom svetom geometrijom oslikavaju energetsku matricu. Najčešće uz unutrašnji i spoljašnji krug, kvadrat i trougao, sadrže elemente prirode, božanstva, razne simbole, čakre, planete ili druge inspiracije.

 mandale

Šta Biljanu najviše privlači kad radi?

– Mene najviše privlače krugovi, boje, čakre, simboli poput vilinskih ili starih runa.

Antistres misao