Violeta Dimitrić Život je naše jedinstveno tkanje

Violeta Dimitrić
Život je naše jedinstveno tkanje

Život je satkan od najfinihijih do najgrubljih niti, ali je to ipak naše tkanje, kaže Violeta Dimitrić, autorka emisije “Ni crno, ni belo”, objašnjavajući zašto ništa u životu, pa samim tim i na ekranu nije – ni crno, ni belo.

Da li to znači da je istina uvek negde između? Ima li to veze i sa vašim ličnim životnim stavom?

– Poučena iskustvom shvatila sam da u životu postoji pregršt nijansi boja. Neke su vedrih, druge tamnijih tonova, rapsodija boja, odnosno segmeneta koja čine sam život. A, život je satkan od najfinihijih do najgrubljih niti, ali je to ipak naše tkanje, jedinstveno i neponovljivo. Naziv emisije nosi neki pečat, a to je raznovrsnost. To pokazuje i izbor gostiju koje pozivam, oni su raznih interesovanja i inspiracija. Do sada sam uradila 175 emisija koje se emituju na televiziji Kopernikus- KCN.

Od kada radite emisiju, koji gost je svojim životnim stavovima najviše doprineo da se vi lično dobro osećate?

– Bilo je više sagovornika koji su ostavili snažan utisak i pomogli mi da otkrijem drugačije perspektive kreativnosti, i inspirasali me na promene i lični razvoj. Većina ih  je kroz razgovor pružila deo sebe, i sa mnom gradila pulsirajući mozaik pozitivnih vibracija. Spomenuću neke od uspešnih autora iz celog sveta kakve su recimo kubanska književnica Soe Valdez od koje sam naučila važnost i pogubnost intezivne ljubavi kakvu je doživela Dora Mar u vezi s Pablom Pikasom. Spoznala mentalitete drugih naroda, kroz razgovor sa recimo španskim režiserima Monćo Armendarizom i Santiago Tabernerom. Početkom godine sam putovala u Švedsku gde sam uradila intervjue s umetnicima koji se bave savremenim plesom, na festivalu K.R.O.P.P. Extended u Upsali gde sam naučila važnost neverbalne komunikacije…

violeta 

Koje stvari su vama najvažnije u životu i kako se borite za njih?

– Smatram da ljubav i dobrota uvek pobede u trci s negativnim energijama, mada se ponekad čini da loše i zlo prednjače. Verujem u snagu ljubavi, empatiju, prijateljstvo. Pokazujem sopstvenim primerom kakvi su mi kriterijumi i često ostavim utisak preterano tolerantne osobe, čak naivne, ali želim da drugima pružim toplinu i razumevanje, jer najoštriji kritičari, odbojne osobe unutar sebe kriju frustracije i brane se grubošću. Kad je reč o profesionalnim ciljevima, ne odustajem, uporna sam izdržljiva, a izazovi me pokreću da idem dalje.

Antistres misao