uloge

Vesela domaćica
Kad se uloge promene

veselaDobar dan 🙂
Da vam šapnem…

I kolo sreće se okreće! Oni su bili mi – mi smo sada oni!

Nekako brzo, pa i neosetno uloge na pozornici života se zamene. Između činova samo se zameni scena, a doživotno ostajemo povezani igrajući u istom komadu.

Ovih dana moja sećanja me vraćaju u toplo roditeljsko gnezdo i divni miris primarne porodice, pre nekih dvadesetak i više godina. Bio je to sasvim jedan običan avgustovski dan, ali dan jedne od većih mojih životnih promena a i promena moje porodice. Iseljavala sam poslednje svoje stvari iz moje kuće i počinjala novu etapu svog života na nekoj novoj adresi sa izabranikom svoga srca. I nisam išla daleko. I nisam išla da se ne vratim, ali je bolelo, a nekako u isto vreme i radovalo. Kovitlac osećanja, ushićenja, neverice, nepoznanice i sreće mleo je moju dušu. Sećam se baš kao da je juče bilo.

Sećam se toplog zagrljaja dvoje divnih ljudi, a pogotovo se sećam maminog mutnog pogleda i neizgovorenog pitanja: „Šta ću sada ja?“ I pre tog popodneva vodili smo duge razgovore o tom danu. Sećam se kako sam govorila mojoj mami: „Ne brini i ne tuguj. Znam da si srećna zbog mene a i konačno ćeš imati više vremena za sebe i tatu. Moći ćeš sebi više da se posvetiš, a i sve će ti biti tamo gde si ostavila ;)“. Njen trenutni sjaj oka i blagi osmeh gornje usne obećavao je da će sve biti u redu.

Sada JA već duže vreme, neretko ujutru pa čak i uveče, pa i u prolazu kada ga pomilujem pogledom dok nesputano tumara po kući ponavljam sebi „SVE ĆE BITI U REDU“.

Možda već sutra ili prekosutra zavisno kada budete čitali ovu moju kolumnu iz duše, moj delija, moj junak, moje sve, izneće svoju torbu iz naše kuće i preneće je na neku novu adresu u neki novi svet.

Odlazi na fakultet. I ponosna sam. I zahvalna. I srećna. I zadovoljna. I znam i ponavljam sebi da će sve biti u redu. I biće, ali i boli. Boli ne tako teško i jako ali nekako peče. Žari nepoznanicom i brigom tihog majčinskog srca jer njen ptić mora da poleti iz toplog gnezda. Mora da raširi krila i otisne se u svoj let.

A ja? Šta ću sada ja? „Bol ne dolazi u naše živote tek tako bez nekog razloga. To je znak da se nešto mora promeniti“. E, ja ću promeniti, i već sam počela, a već sam vam o tome i pisala. Ovo je u nizu još jedna promena na koju ne možemo da utičemo a koju svesno zahvaljujući svojim odlukama možemo da što bolje prihvatimo, podnesemo i izvučemo maksimum. Na nama je i na našoj odluci šta želimo da kreiramo u svojoj realnosti. A ja želim. Ja mogu. Ja hoću. Svesno biram da budem hrabra, ponosna, zadovoljna mama koja će ovaj životni izazov stoički izgurati i biti sigurna luka i glas podrške kada ustreptalom ptiću na njegovom letu zaduva vetar. Neću svojom brigom i strepnjom da prizovem još brige. Hoću da budem primer i promena njima. Njoj koja ostaje dok bata ide (saborac večiti u smehu, radosti, pa i tuči), i njemu koji pravi svoje veličanstvene prve korake na nekoj novoj pozornici u ovom našem istom komadu.

Hoću da budem primer i stub i sećanje koje će on poneti u svet a koje sam ponela nekad ja, a koje će on takođe dati za ne tako dalekih narednih dvadesetak godina. Mi smo „oni“ a oni će biti „mi“. Ostaće u sećanju i reči i razgovori, ali mi se nekako čini da se najviše pamte pogledi, topli zagrljaji i položaj ramena dok ruka maše. Moja želim da visoko, prkosno i hrabro stoje!

Kako ste vi? Šta radite? Pišite na www.facebook.com/veseladomacica1111, tamo sam…

Ja moram da kuvam. Biće to jedna divna čorbica kakve nema u studentskoj menzi :).

VOJVOĐANSKA GULAŠ ČORBA

Potrebno je: 400 g junećeg ili svinjskog mesa, 2 glavice luka,1 veza zeleni, 500 g krompira, 2 kašike kisele pavlake, so, biber, začin od povrća, aleva paprika, peršunov list i ulje.

Meso iseckati na komade i dinstati na ulju zajedno sa lukom u većoj šerpi. Pomalo dolivati vodu dok meso ne omekša, pa dodati krompir isečen na kockice, na kolutove iseckanu zelen, alevu papriku, vegetu, so, biber i peršunov list. Gotovu čorbu skinuti sa šporeta i začiniti umućenom kiselom pavlakom. Prijatno!