Naslovna / Kolumne / Ivana Gavrilović Stanković / Novogodišnja kolumna
Postanite sebi najbolje društvo
Novogodišnja kolumna Postanite sebi najbolje društvo

Novogodišnja kolumna
Postanite sebi najbolje društvo

Radost podrazumeva ulazak u sebe. U početku je teško, a put je strm. Prvo ćete morati da se pomučite. Ali, što dalje idete, sve ste bliži nagradi. – Osho

Da li je to što ćete verovatno biti sami u novogodišnjoj noći nešto najgore što može da vam se desi u životu? Prisetite se samo dočeka kada ste bili okruženi ljudima, a osećali ste se prilično usamljeno i nezadovoljno. Sigurno je bilo takvih situacija, slažete se? Možda je samoća vaš trenutni izbor i to ste svesno odabrali jer vam u neku ruku koristi – kao beg od užurbane svakodnevice ili ste jednostavno odlučili da se pozabavite preispitivanjem onoga što vam je zaista bitno i zato vam je potrebno da se na neko vreme izolujete od drugih. U takozvanim vodičima za najluđu noć, možete pročitati najrazličitije savete kako da je „preživite“ sami dok konačno ne osvane 1. januar. Čini se da mediji vešto manipulišu strahom gotovo svih koji se plaše usamljenosti, često je dovodeći u vezu sa njihovim vrednostima, a posebno je to izraženo u periodu praznika. Potencirajući osećanja nezadovoljstva, tuge i patnje, nude zanimljive predloge kako da doskočite svojoj ogorčenosti i u tri laka koraka ispratite staru godinu. A u stvari, sve što treba da uradite jeste da sebe zapitate: “Šta se u meni zbiva? Šta je meni sada zapravo važno?”

Sagledavanjem vlastite suštine oslobađamo se negativnih emocija koje nas često onemogućavaju u iskazivanju najbolje verzije sebe. Tek kada razumemo uzroke napetosti i nervoze, osetićemo veliko olakšanje i tada je boravak sa samim sobom nešto zaista posebno. Jer, istinska radost nastaje kada zađemo u lagume sopstvene unutrašnjosti. Ona počinje iz samog jezgra. U početku se moramo suočiti sa tugom zato što je to put koji vodi u visine. Ali, bez pada nema ni rasta. Uverićemo se vremenom da su nekadašnji trenuci sreće i zadovoljstva, izazavani spoljašnjim podsticajima, samo prolazni. Trajna sreća je spoznaja samog sebe i nju ne možemo tražiti u svom okruženju. Iako su aktuelna sniženja odeće i te kako primamljiva, ne garantuju nam da ćemo biti ispunjeni i voljeni. Verovatnije je da ćemo se zbog praznog novčanika osećati još lošije. Uostalom, sve bude i prođe, pa tako i Nova godina.

Ja joj već dugo ne pridajem veliki značaj. Bitnije su mi ostale noći o kojima se puno ne govori i koje se ne slave pompezno. One obične, kada se opušteno razgovara i iskreno smeje bez usiljenog veselja sa specijalnim povodom. Magija novogodišnjih praznika treba da nas podseti da je najvažnije da budemo nežni prema sebi i da priredimo doček nove godine onako kako to mi zapravo želimo i kako nama odgovara, a ne kako se to očekuje od nas. Neki ljudi će se opredeliti da dobrovoljno prežiljavaju stresne situacije ne bi li organizovali proslavu kao iz bajke. Pojedini će pak sebi spremiti omiljeno jelo koje su tokom cele godine jeli s nogu, dok su nešto drugo radili ili žurili na posao. Zato je ovo idealna prilika da uživaju u njemu, uz potpuno prepuštanje čaroliji ukusa i mirisa. Možda će napraviti i neku umirujuću kupku za relaksaciju umornog tela koje je naviklo na brzinsko jutarnje tuširanje. A potom će uzeti knjigu koju su dobili na poklon od prijatelja, a koja je mesecima čekala na slobodan trenutak i punu pažnju. I uživaće u apsolutnoj tišini – u sopstvenom društvu. I biće ponosni što su se majstorski oduprli prazničnoj groznici i sačuvali svoje „zdravlje“ jer su odlučili da ne žive dužnosti, nego nadahnuća, kako bi zaključio čuveni Mika Antić.

Ivana Gavrilović Stanković
NLP trener