Naslovna / Bonus za dušu / Tumačenje snova kroz istoriju
PRIMITIVNE ZAJEDNICE
Tumačenje snova kroz istoriju PRIMITIVNE ZAJEDNICE

Tumačenje snova kroz istoriju
PRIMITIVNE ZAJEDNICE

Ne možemo sa sigurnošću znati kako je čovek iz vremena primitivnih zajednica gledao na snove, kako ih je doživljavao, šta je o njima mislio ali savremena antropološka istraživanja daju nam mogućnost da to naslutimo

Istraživanja koja su rađena među pripadnicima plemena Senoje iz Malezije a koja je sprovodila i Patriša Garfild, autorka knjige KREATIVNO SANJANJE, pokazuju da primitivne zajednice itekako posvećuju pažnju snovima.

Senoje se okupljaju ujutru u “dnevnim prostorijama” koje poseduje svaka koliba i slušaju snove svakog člana zajednice, bio on glava porodice ili najmlađe dete. Deca se tako uče da od najranijih godina obraćaju pažnju na snove i da ih slobodno pričaju. Slušajući ih kako pričaju šta su sanjali, roditelji ih savetuju da li su u snu postupili dobro ili loše i šta bi trebalo da učine sledeći put ako se u snu nađu u sličnoj situciji. Deca se tako, ozbiljno shvatajući scene iz snova, kao da su se desile u stvarnosti, vaspitavaju i dobijaju važne poruke za dalji život.

Saveti koji se daju deci su sledeći:
1. Suprotstavi se svakoj opasnosti koja ti preti u snu, i savladaj je.
2. Prepusti se svakom sanjanom užitku do maksimuma.
3. Učini sve da san dobije pozitivan ishod.

Senoje, a pretpostavlja se da je tako bilo i u ranim periodima istorije, u primitivnim plemenima, ne odvajaju u potpunosti stvarnost od snova što se naziva MISTIČNOM PARTICIPACIJOM. Na primer, ako neko iz plemena sanja da je susedu učinio nešto nažao, sutradan odlazi kod te osobe da se iskupi. Ili, još drastičnije, ako sanja da je neko drugi učinio nešto nedozvoljeno i to ispriča plemenskom vođi, sanjana osoba može biti pozvana na odgovornost.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/analiza-snova-kljuc-za-razumevanje-poruka/

Tekst: dr Mirjana Đurđević