Naslovna / Bonus za dušu / Kako da ih tumačimo
VOLITE LI SVOJE SNOVE
Kako da ih tumačimo VOLITE  LI  SVOJE  SNOVE

Kako da ih tumačimo
VOLITE LI SVOJE SNOVE

Nekima ovo pitanje može biti čudno jer na svoje snove ne obraćaju pažnju, drugi će se hvaliti veoma živopisnim ali ne uvek i prijatnim snovima, dok će biti i onih koji će odgovoriti da skoro uopšte i ne sanjaju

Neurofiziološka istraživanja su pokazala da svi ljudi sanjaju i to četvrtinu vremena koje provedu u spavanju, tako da prosečan snevač godišnje usni oko 1000 snova. Da li će se sećati šta je sanjao ili ne, zavisi od niza faktora a najviše od njegove psihološke konstitucije i spremnosti svesnog dela njegove psihe da sazna, putem poruka koje snovi nose, informacije iz nesvesnog dela ličnosti. Naime, rečenica „snovi su naši najbolji prijatelji“, koju ponavljaju profesionalni analitičari snova, nije samo fraza. Uverićemo se da je zaista tako ako ovladamo poznavanjem „jezika snova“ što će nam omogućiti da, kroz tumačenj sadržaja nekog sna, dobijemo važnu poruku koja nam u tom životnom trenutku može biti dragocena, baš kao i savet najboljeg i najiskrenijeg prijatelja. Ali šta je onda sa košmarima i noćnim morama? Kako nam takvi snovi mogu biti prijatelji? Nije teško dati objašnjenje. Kakvi god snovi bili, dugi ili kratki, lepi ili ružni, živopisni ili oskudni, romantični ili zastrašujući, oni nam uvek poručuju nešto što je za nas dobro iako nam se takva poruka možda ne dopada i ne želimo da je čujemo. Na primer, nije prijatno čuti priču o svojim manama, greškama i nedostacima ali je itekako korisno. I tek kada poslušamo naše snove, pa u realnosti preduzmemo i neke korake koji vode ka promeni, biće nam jasno da i oni najveći košmari rade u našu korist.

U trenucima kada smo izloženi stresu, kada se nalazimo u konfliktnoj situaciji i pod psihološkim pritiskom, analizom snova možemo doći do saznanja šta nam valja činiti, kakvu odluku doneti, koji životni korak preduzeti. Takođe, kada rešenja nema na vidiku, dugotrajni stres se može ublažiti takozvanim „kompenzatornim snovima“ koji nam, ponavljajući se u određenom vremenskom intervalu, daju potporu i psihološki oslonac preko potreban da savlada ili bar ublaži stepen stresa dok se oblaci na psihološkom nebu ne raziđu. Snovi nas mogu i unapred upozoriti na neprijatne događaje koji mogu da naiđu te ih tada možemo izbeći ili ih lakše prihvatiti onda kada su neminovni. Iako je to neprijatno, snovi nam uvek ukazuju na sopstvene mane (ali i vrline koje zanemarujemo), te nas tako navode na ispravnije i lakše puteve kojima treba ići ako njihove poruke ne samo razumemo, nego i prihvatimo i sprovedemo u realnosti. Sve ovo utiče na smanjenje svakodnevnog stresa i omogućava kvalitetnije životno funkcionisanje.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/tumacenje-snova-kroz-istoriju-primitivne-zajednice/

Tekst: dr Mirjana Đurđević