Komlen_Lalović

Komlen Lalović
STOP KRADLJIVCIMA I ZAMENI BEBA

On je diplomirani inženjer informatike, doktorand akademskih doktorskih studija iz oblasti biometrije, zaposlen u kompaniji Printec Group. Pažnju javnosti, uz oduševljenje sadašnjih i budućih roditelja, privukao je svojim patentom, uređajem za biometrijsku identifikaciju roditeljstva –materinstva. Za to je nedavno dobio i nagradu grada Beograda

Naš naučnik, Komlen Lalović, prvi je u svetu iskoristio biometriju za identifikaciju beba. Patentirao je dualni biometrijski skener, uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah, na porođaju, utvrdilo materinstvo i sprečile eventualne zloupotrebe. Naravno, samo ukoliko majka to želi. Komlen Lalović je čovek koji puno radi, ima velike ambicije, postavio je sebi visoke ciljeve, a deluje smireno i relaksirano. Pravi sagovornik za „Antistres vodič“.

Nema sumnje čija je beba. O tome koliko će njegov patent umanjiti stres kod roditelja zbog eventualne sumnje da li je beba koju iznose iz porodilišta njihova, naš sagovornik kaže:
– Pored utopijske priče da će roditeljima biti mnogo lakše, da će biti sigurniji, postoji i empirijski podatak da od nekih 147 strahova koji postoje kod trudnica, po istraživanju koje je sproveo Nacionalni institut Australije, oko 30 strahova je vezano upravo za strah od zamene ili gubitka bebe, krađe identiteta ili kako god hoćete. Ako ništa drugo, tih tridesetak strahova će biti eliminisano korišćenjem ovog uređaja.

patent
Nacrt uređaja za zaštitu beba od krađe i zamene

Otisak prsta se formira pre rođenja. Ideja za patent je potekla, prema njegovim rečima, sa dve strane. Jedna je rad na doktorskim studijama vezanim za biometriju i naučnog aksioma da se jedino otisak prsta formira prenatalno, do sedmog meseca trudnoće i ostaje takav celog života, dok se sve ostale biometrije menjaju. Baš taj podatak se može iskoristiti za pravljenje jednog ovakvog uređaja.
Drugi razlog je, napominje, taj što kod kuće ima trudnicu koja je jednom prilikom pitala može li nešto iz biometrije da se primeni na bebe.
– Tako smo došli do patenta. Na žalost, on neće još biti u primeni do porođaja moje supruge, jer beba dolazi za dva meseca. Ali, ako ga bude bilo u porodilištima do decembra ove godine, biće sjajno.

I to je način da se čovek odmori. Iako u proseku dnevno radi po petnaest sati, naš sagovornik ne pokazuje ni minimalnu dozu stresa. Razlog za to nam je objasnio na sledeći način:
– Radim tri posla istovremeno ali je različit način na koji ih obavljam, pa se kroz jedan odmaram od prethodnog. Zato se trudim da se vikendom odmorim koliko god mogu od svega. Volim da igram fudbal, uživam i redovno plivam u bazenu, opuštam se i slušam svoju trudnicu.
Komlen Lalović veruje da će se njegov patent veoma brzo naći u porodilištima iako su, po njegovom priznanju, nadležni malo inertni. Od velikog entuzijazma i početne deklarativne podrške došli se do toga da se nekoliko puta mesečno zakazuju sastanci a nakon toga se ništa ne pomera sa mrtve tačke. Naš sagovornik se nada da će do konkretne saradnje uz zvaničnu podršku uskoro doći jer će u suprotnom potražiti neki drugi put za realizaciju svoje sjajne ideje i patenta.

Tekst: Željka Zebić