Tehnike samopomoći Zaigrajmo ulogu

Tehnike samopomoći
Zaigrajmo ulogu

Kad obujem štikle, opet se osećam sjajno, nekako višom i tanjom i lepšom, pa negde osetim da igram ulogu dame, žene od stila. A kad obujem patike, odmah neka akcija, nešto samo žurim, nestrpljiva sam i išla bih negde. U patikama se ne osećam baš ženstveno ali se osećam aktivnom.

Šta sad možemo sa ovim našim svojstvom? Kako da ga iskoristimo?

Kao i glumci u predstavama kad obuku kostim ulazimo u ulogu, ali to radimo na nesvesnom nivou, zauzimamo stav i poprimamo osećaj u skladu sa kostimom i ulogom.

Pa pošto sad znamo da nam te uloge postaju karakter, koji kostim ćete da obučete?

Ako odete i kupite skupu garderobu, vi ćete imati osećaj da ste bogati, vredni. Da svi vide da vi nosite “markirano”, to jest skupo. Ako obučete dronje, bićete sami sebi bezvredni. Naravno da ništa od ovoga nije istina, OVO JE IGRA, o našoj stvarnoj vrednosti zna sam život, ali ja pričam o ulogama koje igramo, predstavama našeg života, kostimima koje oblačimo. Jer te uloge nam donose interesantna iskustva uvek u skladu sa samom predstavom.

zaigrajmo ulogu 2

Ako obučete kostim žrtve, osećate se kao žrtva, imaćete prijatelja glumca, koji je obukao kostim agresora i tako se oseća. Kako bi se ta predstava dobro izvela na pozornici života, mora da se vidi ko koju ulogu igra.

Obucite se u odeću koja će aktivirati osećaj sreće. Obucite se u kostim koji će vas činiti dovoljno dobrim i vrednim. I birajte za sebe najbolje. Isto je i sa mirisom. Znači, možete preduzeti nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da se poistovetite sa ulogom koju želite u svom iskustvu.

Obucite se onako kako se oblači osoba koja ima ono što vi želite, koja je ostvarena u tome. Počećete nesvesno da se ponašate i osećate u skladu sa tim. A taj osećaj će vam ostvariti predstavu, to jest manifestovaće se u vašem iskustvu….

I naravno, sedite u auto koji želite da vozite (ne košta probanje), osetite ga i zapamtite taj osećaj, držite sliku u svom umu. Uđite u prostor kakav želite da imate, osetite taj prostor, zapamtite ga i držite sliku u svom umu takođe. Potpomognite se sa fizičkim detaljima, dajte malo goriva…. Uloga koju ste izabrali pretvoriće se i u vaše iskustvo.

Tekst: Dragana Pavliček, hipnoterapeut
Foto: Pikist
Antistres misao