S druge strane ogledala duše i života Slučaj Danil Harms Goran Stojičić

S druge strane ogledala duše i života
Slučaj Danil Harms
Goran Stojičić

Kako je dobro čitati knjigu koja ne liči na hiljade ostalih! Onu koja pročišćava, čini se, i vid, i sluh, vrši veliko spremanje u duši.

Koliko su „Besani“ bili odlična knjiga u naraciji, toliko je „Slučaj Danil Harms“ bolja, izgleda zbog činjenice da se Goran oslobodio u kreativnosti kako slika u glavi tako i njihovom uobličavanju u pisani sadržaj. Kao da je, poput deteta razigran, poželeo da sa nama podeli štošta godinama nakupljano u mislima, a sada, kada više nije novajlija pisac, i ima dovoljno iskustva da može opuštenije da stvara, od jednog cveta napravio raskošnu baštu.

Prelepog kolorita, neobičnih oblika, onih od nekud poznatih ali čudnih.

Da. Iz drugog ugla. S druge strane ogledala. Ljubav kakva postoji, znamo, ali, jesmo li je takvom prihvatali, videli? Toliko jednostavnu da je komplikovana od čistote i prirodnosti.

Zato što smo u međuvremenu napravili zidove oko naših duša, ušli u nametnute i poželjne kalupe. Zato što radimo ono što je neko rekao da treba, da je normalno, da valja, a ne ono što zaista osećamo i čime bismo osetili da stvarno postojimo, mi, potpuni.

Ako vam se ponešto učini neobičnim i nemogućim, zastanite. Pročitajte polako još jednom. I ne budite nestrpljivi. Na kraju, videćete da je pisao i o vama. Ali, eto, u epicentar je premestio neku emociju iz senke ili dna, duboko zatpanu, da je ne vide ni drugi ni mi sami.

Šta je sve moguće samo ako se predamo celi, uđemo u tajne odaje duše i postojanja, koliko daleko i visoko možemo otići i izgraniti naš, drugima nemoguć a zapravo realan svet. Sadržajan, poseban, dragocen.

U željnom iščekivanju Goranove treće knjige, ova druga dugo će nam držati duše otvorenim za poznate emocije u drugačijem obliku, onom kakve smo oduvek želeli da budu.

A stil pisanja koji Stojičić koristi i rečenična konstrukcija – e to je domaći zadatak za sve one koji žele da se bave pisanjem. Da, moguće je ne biti kopija, izaći iz formi i napraviti svoj stil.

I pomeriti ljude, čitaoce, iz očekivanog, viđenog, prosečnog. I dok čitaju knjigu, i nedeljama posle toga.

Preporučila: Željka Zebić
Foto:pixabay.com
Antistres misao