S druge strane ogledala duše i života Slučaj Danil Harms Goran Stojičić

S druge strane ogledala duše i života
Slučaj Danil Harms
Goran Stojičić

knjiga Slucaj Danil HarmsOpet je to uradio. Napisao neverovatnu knjigu. Podigao lestvicu. Goran Stojičić, autor regionalno popularne knjige „Besani“ objavio je svoje drugo književno čudo „Slučaj Danil Harms“. Znajući da sprema i treću knjigu, uslovno rečeno nastavak „Besanih“, jedva čekamo da se otisnemo na novu plovidbu njegovim rečenicama.

Da prvo podsetimo: Goran Stojičić oduvek piše, ali ne knjige, već novinarske tekstove, one iz sveta marketinga, u kojem je kreativac i u drugim segmentima. On je čovek pisane reči, muzike, filma, umetnik, kreativac.

I još nešto da kažemo, da biste knjigu lakše razumeli: Danil Harms je bio sovjetski književnik i satiričar iz prve polovine 20. veka, nadrealista, proganjan, zatvaran, okončao je život u zatvoru, zvanično – od gladi. Ne, knjiga nije njegova biografija, tek ponekad dodirne njegov život, neobavezno, u detalju, nešto više njegov način razmišljanja i stil pisanja.

Da napomenemo najvažnije – ovo je prava osvežavajuća knjiga, rečima jasno opisuje sve ono što možemo osetiti i doživeti ali to do sada nismo mogli ili hteli da znamo, ili se uplašili pa nismo smeli ili hteli da priznamo. Nije to lako, izabrati reči koje su uobičajene za drugi kontekst. Ali Stojičić je primetno talentovan za pisanje, posmatranje života iz svih uglova, posebno skrivenih, obrazovan i knjigama kvalitetno nahranjen.

Zbog toga nas već na prvoj stranici vodi „iza ogledala“ i ne da da trepnemo do one poslednje. Reklo bi se, možemo knjigu pročitati bukvalno u dahu. Tako da ne osećate podlogu na kojoj sedite, kao da lebdite negde gde nikada pre bili niste.

Ovo je zvanično roman iako podseća na kratke priče zajedničkog korena – ljubav i ono što pogrešno zovemo običnim, malim životima. Junaci nalik svakom od nas neke svoje boli i tajne ispoljavaju čas slično ostalima, čas toliko neobično da se čitalac od iznenađenja zagrcne, nasmeje, širom otvoreni oči.

Ali, ne u neverici već zatečen životnom istinom koju je Goran, svojim darom da vidi život drugačije izvukao na površinu a zatim predivnom kombinacijom reči poslao nama, čitaocima.

Antistres misao