snovi

Podrška realnoj situaciji
PREDVIĐAJUĆI SNOVI

Primer sna
Olivera, 50 godina, živi u nezadovoljavajućem braku, sanja sledeći san:
“U mojoj sam sobi, ležim na krevetu. Pored mene sedi moj suprug, položio je ruke na moje noge baš kako je imao običaj da radi u realnosti, dok smo se zabavljali. Slika je u potpunosti crno-bela, imam osećaj kao da posmatram neki stari album sa fotografijama.
U drugoj sceni, takođe se nalazim u stanu i pažnju mi privlači vika koja se čuje u hodniku zgrade. Otvaram vrata i vidim da iz susednog stana kulja vatra. Neko viče da treba odmah zvati vatrogasce.
U trećoj sceni posmatram moja ulazna vrata koja su malo oštećena plamenom. U pitanju je samo estetsko oštećenje, vrata dobro funkcionišu, normalno se zatvaraju i otvaraju i zaključavaju. Srećna sam što je tako jer mogu da idem na planirani put i požar koji se desio me neće omesti u tome.”

Komentar sna
U realnosti, kako navodite, izgleda da ste već doneli odluku o razvodu ali je još niste saopštili suprugu. Prva, crno-bela slika, kao da podseća na vaše srećne dane ali se ona, kao i fotografija, samo može odložiti u album uspomena. Međutim, u drugoj slici je buknuo požar iz susednog stana. Iako ova scena na prvi pogled izgleda preteće, s obzirom da ne osećate strah u snu, ona se može odnositi i na emocije koje su “buknule”. Navodite da u tom stanu živi samo jedna osoba, i to muškarac koji nosi isto ime kao i vaš suprug, pa se može zaključiti da požar simbolizuje “emotivnu vatru” koja je buknula u vašem suprugu u želji da sačuva brak. Međutim, za to je već kasno i vatra se ne prenosi na vaš stan, već uspeva samo neznatno da ošteti ulazna vrata ali ne i da vas spreči da ih zaključate i odete na put (da “zaključate” vaš brak i napustite ga). San potvrđuje da je odluka o razvodu u vama sazrela i na svesnom i na nesvesnom nivou ali se ipak krupni životni potezi poput ovog ne mogu donositi samo na osnovu jednog sna. Zato pratite vaše naredne snove, zapisujte ih, pa tek ako dođe do ponavljanja iste poruke u nekoliko narednih snova (kroz seriju snova), možemo tvrditi da nesvesna psiha zaista savetuje da preduzmete razvod.

Tekst: dr Mirjana Đurđević

Čitaoci snove mogu slati na e-mail drmirjana@antistresvodic.rs. Potpunu profesionalnu analizu snova zainteresovani mogu dobiti samo u ličnom kontaktu sa dr Mirjanom Đurđević, profesionalnim analitičarem snova (informacije na telefon 064/932 74 20, posle 14 h).

Pages: 1 2