Na Radetovim predstavama nema praznih stolica Predstava „Samci i samice“

Na Radetovim predstavama nema praznih stolica
Predstava „Samci i samice“

Razlog jeste u tekstu i radnji na sceni, ali i mladim sjajnim glumcima koje je Rade odlično odabrao. Da vidimo ko glumi u „Samcima i samicama“.

Pre svih Dušan Matejić, koji je, što je za ovaj komad odlično, rođen – u Nišu. Diplomirao je glumu u klasi profesora Vladimira Jevtovića, ali je i master glume. Vredan i posvećen, pored toga što glumi, Dušan je i stručni saradnik (katedra glume) na FDU. Šira publika ga zna iz TV serija, na primer „Komšije“ i „Sinđelici“, ili recimo filma „Zona Zamfirova II deo“.

Dušan je sjajan komičar, vesela razigrana duša, koja sa neverovatnom lakoćom nosi lik, i time oduševljava publiku.

Pored Dušana, na sceni je i njegov „klasić“ i generacija, Stefan Radonjić. Iste godine su diplomirali, a i Stefan uskoro postaje master glume. Neki od naslova u kojima je glumio su „Bićemo prvaci sveta“, „Priđi bliže“, „Ubice mog oca“, „Sinđelići“ i trenutno vrlo popularna serija „Istine i laži“. Za njega kažu da i odlično peva, a posebno ističu dar da se unese u širok spektar karaktera.

Stefan je često partner još jednoj iz klase koja je diplomirala 2014. godine, Jelisaveti (Karadžić) Koraksić, jednoj od tri ženska lika u „Samcima i samicama“. Jelisaveta je i zvanično bila najbolji student glume, a publika je zna, recimo, iz serija „Kad ljubav zakasni“, „Samac u braku“, „Istine i laži“.

Koliko je raskošnog talenta najbolje zna pozorišna publika koja Jelisavetu smatra jednom od najboljih mladih glumica.

I sad, kada pomenemo da u sitkomu igra i Bojana Grabovac, koja je takođe diplomirala u klasi profesora Jevtovića, postaje jasno da ćete u „Samcima i samicama“ gledati izuzetne mlade ljude. Profesor Vladimir Jevtović je umeo ne samo da odabere već i stvori glumce koji će biti među najboljima.

Na žalost, svoju poslednju generaciju nije dočekao da vidi kao diplomirane glumce, i da sa njima podeli uspehe, kao što je mogao sa prethodnim generacijama. Ali ni mi nismo stigli da ga pitamo u čemu je tajna da je toliko mnogo mladih uspeo da izgradi da budu omiljeni i traženi.

Bojana je rođena u Novom Sadu,a gledali smo je između ostalog, u serijama „Greh njene majke“ i „Nepobedivo srce“.

U predstavi glumi i Dragana Mićalović. Njen dar i za dramsku umetnost ali i to da je talentovana za ples i posebno pevanje, poznat je gledaocima. Dragana je završila Fakultet za kulturu i medije, završila je srednju muzičku školu, svira klavir. Ova mlada Leskovčanka od dolaska u Beograd očarava publiku svojim talentima, vedrinom kojom zrači i jednostavnošću kojom nam se predstavlja.

E sad, zašto pominjemo gde je ko od njih rođen? Da se vratimo na početak – radnja sitkoma je smeštena u Niš, u koji su likovi došli, uglavnom iz manjih mesta ili sa sela (izuzev jednog lika). Te govore onako kako se govori u njihovom rodnom kraju. Što na sceni izgleda sasvim prirodno, s obzirom da poznaju način komuniciranja i jezik.

Ne znamo da li je Rade, kada je radio pozorišni siktom „Samci i samice“ i o tome vodio računa. Ali znamo da je i ovim komadom potvrdio da, kada nešto izađe iz radionice „Prizor“, onda to vredi gledati.

Uvek nam daruje antistresne, vesele minute, nasmeje, zabavi. Uvek to bude korisno provedeno veče.

Zato što je smeh lekovit, zato što nam je danas zaista neophodan. A još ako je spojen sa umetnošću, ako nikoga ne vređa, onda je to ono pravo. Takav je humor u ovom komadu, pitak, iskren, čist.

Napomena: predstava se za sada igra u Beogradu u „Akademiji 28“ i na sceni Ustanove kulture Palilula, ali će kao i ostale predstave ovog tipa gostovati u domovima i ustanovama kulture i sličnim prostorima širom Srbije.

Preporučila: Željka Zebić
Foto: privatna arhiva
Antistres misao