Miris pozitivnog duha Napraviimo prolećno spremanje svog života

Miris pozitivnog duha
Napraviimo prolećno spremanje svog života

Živite, radite, razmišljte svakog dana na isti način. Vaš život je postala jedna rutina koja preti da pređe u dosadu i nezadovoljstvo. Šta učiniti tada? Kako popraviti kvalitet svog života? Kako izaći iz jedne učmalosti i odškrinuti vrata za nešto novo, interesantnije, nešto što će ispunititi vaš život? To su pitanja koje često postavljate sebi, ali ne znate odakle krenuti, šta preduzeti i kako otpustiti ono što vam više ne služi.

Navike su čudo, kada se učvrste, teško se menjaju. Navike su ona vaša poznata zona koja vam je ugodna samo zato što ste na nju navikli i znate šta u njoj možete da nađete i da očekujete. Ona vas uglavnom ne veseli i ne ispunjava, ali vi joj ipak najčešće ostajete verni. U redu, ponekad mi je jasno zašto je to tako, ali morate znati da u toj zoni i u starim navikama ništa ne raste i ne napreduje.

Izađite, menjajte i radujte se svakoj promeni i to promeni na bolje. Oslobodite se svega onoga što vam više ne služi i što ne doprinosi vašoj sreći i vašem napretku.

Očistite sva svoja životna područija. Napravite čišćenje i oslobodite se svega što vam više ne treba, a pravi vam nepotreban lom i haos u životu. Ne razumete šta znači čišćenje. Uporedimo to sa čišćenjem stana. Šta radite tada? Odbacujete sve što vam ne treba, raščišćavate fijoke, ormare, pretresate staru garderobu, odbacujete suvišne papire, sređujete radni sto… prosto, stvarate mesto za nešto novo. Kakav je osećaj posle takvog pospremanja? Osećate li se bolje, nekako lakše, rasterećeno, oslobođeno? Pretpostavljam da je vaš odgovor DA. Pa zašto onda to čišćenje ne uradite i u svom životu? Zašto ne sredite svaku oblast svog života, kao što sređujete sobu po sobu. Polako, TEMELJNO, sistematski, ali do kraja. Važno je da posao završite, a ne samo da započnete, jer ćete samo podići prašinu, koja može još više da vam smeta, koja štipa za oči i od koje se povlačite i sklanjate daleko od sebe.

Mislim da shvatate o čemu pričam. Mislim da je jasno šta znači čistka. Pa hajdemo zajedno da uradimo ovaj posao. Budite vredni, jer takav posao se debelo isplati. Neka vam to bude vodilja kroz ovu misiju.

Krenimo od zdravlja. Šta to radite svakoga dana, a znate da to nije dobro i ne doprinosi kvalitetu vašeg života? Šta je to što ste odavno hteli da otpustite, ali uvek odlažete za neko vreme. Razmislite o tome, šta je to? Rešite da ovaj prvi zadatak uradite odmah, baš sada dok čitate ovaj tekst. Ako su to cigarete, ugasite je i recite joj zbogom. Ako je to kafa i smeta vam, izvrnite šoljicu u sudoperu. Ako je to grickanje nepotrebnih đakonija, zamenite zdravim grickalicama… i tako sve redom loše navike zamenite dobrim. Shvatite značaj otpuštanja starog, nepotrebnog i pravljenja mesta za nešto što će dovesti do kreiranja vašeg zdravog tela i duha. Osvestite istinu, da ukoliko želite da budete zdravi, morate žrtvovati neke navike. U početku je to veoma teško, patićete, bićete nervozni, pa i depresivni, ali verujte da sve to prođe. Svaki dan bez stare navike je vaša pobeda. Slavite te male pobede, one će vam dati snage da izdržite, sve dok ne pobedi LJUBAV prema sebi i dok ne shvatite da sve to što radite radite za vaše veće dobro, a to rade ljudi koji vole sebe.