Ivana Gavrilović Stanković
Kako da zavolite sebe?

Tvoja vizija će postati jasna tek kada pogledaš unutar svog srca. Ko gleda izvan svog srca – sanja; ko gleda unutra – budi se. – K.G.Jung

Nedavno sam u jednoj cvećari upoznala mladića koji je kupovao crvenu ružu za svoju dragu, onako –  bez ikakvog povoda. Bila sam vrlo radoznala, ali i slobodna da izrazim svoje divljenje sa iskrenom porukom da je ohrabrujuća vest to što još uvek postoje romantične duše koje malim znacima pažnje boje svakodnevicu i greju nečiju dušu. Kada mi je otkrio da mu je prirodni cvet potreban samo da bi ga postavio usred posebnog cvetnog aranžmana koji je samostalno napravio od papira, pomislila sam da sam blagoslovena što srećem i upoznajem ovako retke ljude, a da je žena koja dobija takav autentičan buket izuzetno vredna u očima svog izabranika. On pripada stvaraocima koji su kreativni, drugačiji, originalni, a opet tako jednostavni i odlučni u nameri da se odupru stereotipima kojima smo okruženi kako se približava famozni Dan zaljubljenih. Gde ste tu vi?

dan zaljubljenih

Ne mogu  a da se ne zapitam zašto se o ljubavi najviše priča baš tog dana kada za nju nije potreban povod ili specijalna prilika; kako su različiti pokloni sa motivom srca odavno prevaziđeni i da li ćemo najzad postati svesni činjenice da se od istinske zaljubljenosti prvenstveno kreće od sebe kako bi se ona dalje usmerila ka drugima? Jer, u bezuslovnoj ljubavi koju pružamo drugima, ne smemo nikada da zaboravimo na vlastitu ličnost, očekivanja, želje, potrebe. Tek kada ljubav pružimo sebi, onda smo spremni i druge da volimo, ne tražeći da uloženo vratimo. Još je Erih From pisao o tome  da je veoma važno voditi računa o sebi, poštovati i prihvatati sebe uz negovanje sopstvene izuzetnosti. Zato za početak pronađite u svojoj duši ona mesta kojima nedostaju pažnja, poverenje, empatija, iskrenost i prihvatanje. Zatim ih  brižljivo lečite. Budite strpljivi kao sa dragim ljudima koje bezrezervno volite. Nežni, diskretni, topli, puni saosećanja. Budite spremni da i najmanje promene ispratite neprestano voleći, grleći, osluškujući i podržavajući sebe. Dopustite da otkrijete svoj svet  i spoznaćete iskonsku ljubav prema sebi i drugima zato što je to  u osnovi kvalitetnog i ispunjenog života. Kada istinski zavolite sebe, svet oko vas se menja. Ali, na umu uvek imajte misao – gde počinje zdrava ljubav prema sebi, a gde se rađaju narcizam, egoizam i samoljublje?

Foto: privatna arhiva, Pexels