Telo kao instrument

Razigrane radionice
Telo kao instrument

Mesto: Novi Sad i Beograd
Vreme: od 23. do 25.02.2018.

Body percussion tehnika (Telo kao instrument) je umeće korišćenje svoga tela kao udaračkog instrumenta: učenje različitih vrsta tapšanja, puckanja prstima, lupkanja po različitim delovima tela, udarci nogama o pod i još mnogo drugih neobičnih zvukova koje proizvodimo rukama, ustima, prstima… Koriste se i tehnike disanja i pevanja, jer je glas još jedan instrument koji stalno nosimo sa sobom i uvek ga možemo upotrebiti.

Radionice su koncipirane tako da predznanje nije potrebno. Svako ima osećaj za ritam i muziku, svakog od nas ritam neprestano prati: otkucaji srca, disanje, koraci. Svaki govor, glas i naglasak ima svoju ritmiku i melodiju. Stoga učimo ono što nam je već poznato, ili se vraćamo tome. Polaznici dobijaju zadatke prema svojim sposobnostima, a na taj način jačaju svoje veštine i mogu da savlađuju komplikovanije zadatke. Pošto učimo da nas greške ne izbacuju iz toka u kojem svi zajedno, u radionici, učestvujemo, samim tim i prevladavamo kruti način mišljenja da ,,nemam sluha”, ,,nemam osećaj za ritam”, ,,ja to ne mogu” i učimo da i u svakodnevnom životu primenjujemo drugačiji pogled na svet.

Radionica kao koncept je svet u malom, koji ima svoja pravila: svi su jednaki i funkcionišu po principima zdrave grupe, a atmosfera u kojoj se radi je sigurna i pogodna za rast i razvoj. Polaznici se opuste i potpuno zaborave na svakodnevne brige i probleme. Deo vežbi koje radimo su i pozorišne vežbe disocijacije pažnje, pa treba u isto vreme da pratimo dva i više tokova dešavanja, dok se krećemo i govorimo ili pevamo, što je, kada se akumulira više zadataka, prilično stresno. Dok savlađujemo zadatke, smejemo se od srca i opuštamo u sigurnom, radioničarskom, okruženju, i na taj način stresa oslobađamo. Tako učimo način na koji da se nosimo sa stresom u običnom životu, u kojem obično imamo i manje vremena i razumevanja. Muzičke sposobnosti, svakako, razvijamo, a pri tom se i krećemo, razgibavamo, izvodimo različite pokrete u isto vreme, pa tako radimo na koordinaciji pokreta i poboljšanju opšteg fizičkog stanja.

Nakon radionice, ukratko će biti predstavlje i projekat jogijsko-ritmičkog putovanja u saradnji i organizaciji ,,Telo kao instrument” & ,,Earth of Yogis”.

Terminini, adrese i nazivi radionica su sledeći:

– 23.02.2018. u 19 h u ,,Joga Studio Hipokrat”, Stratimirovićeva 6, Novi Sad – Telo kao instrument: Na lepom plavom Dunavu

– 24.02.2018 u 19 h u ,,Bhakti Hub” , Kosovska 49, Beograd – Telo kao instrument: Upoznaj se sa svojim ritmom

– 25.02.2018 u 18 h u ,,Joga Lotos Budimska”, Budimska 19, Beograd – Telo kao instrument: Dašak Afrike

Ulaz na radionicu u Novom Sadu je besplatan, dok su preporučene donacije za radionicu u Beogradu 200 dinara.

Za svaku radionicu je potrebno prijavljivanje na email earthofyogis@gmail.com ili SMS-om na telefon 065 333 2385.

U prijavi je potrebno da napišete vaše ime i prezime, naziv radionice za koju se prijavljujete i vaš e-mail.. Ukoliko želite da vas dva dana pred događaj podsetimo putem SMS-a, možete nam ostvaiti i vaš broj telefona.

Radionicu vode Ana Vrbaški i Marko Dinjaški
Ogranizaciona podrška: Filip Popadić – Earth of Yogis

Foto: privatna arhiva aliceinwonderband.com