Naslovna / Kolumne / Gordana Maksimović / Miris pozitivnog duha
Napraviimo prolećno spremanje svog života
Miris pozitivnog duha Napraviimo prolećno spremanje svog života

Miris pozitivnog duha
Napraviimo prolećno spremanje svog života

Pospremite i svoj porodični i emotivni život. Koje su to navike koje vam smetaju u ostvarivanju srećnog porodičnog života i kvalitetne veze? Koje su to navike kojih bi trebalo da se oslobodite, a nikako da to i uradite? Ne odlažite više, život prolazi, a vi ste možda samo zbog starih navika zaglavljeni i nesrećni. Hajde da vidimo šta se tu može pospremiti? Kako trošite svoje vreme, da li ga imate dovoljno? Ako ne, gde ga gubite? Da li su to generalna svakodnevna sređivanje kuće, pa ste posle toga toliko umorni da nemate vremena za decu, muža, prijatelje, pa ni za sebe? Da li zbog toga osećate krivicu, da li se ljutite na sebe, supruga, decu, da li izigravate žrtvu? Da li na poslu provodite previše vremena, pa nemate posle toga ni volje, ni energije da se posvetite ni sebi ni drugima, pa ste zbog toga nezadovoljni? Odmah menjajte šta se može promeniti inače ne piše vam se dobro.

Šta treba učiniti i kako se najlakše osloboditi ovih navika?
Treba zameniti. Evo i kako. Rasporedite poslove u kući, podelite ih sa ukućanima, angažujte nekoga da vam pomogne, a slobodno vreme koje vam preostane uložite i iskoristite na kvalitetan način. Prestanite sa sređivanjem svakoga dana, nema potrebe za time, ne živite u apoteci. Bolje je steći naviku da to vreme provedete sa sebi dragim ljudima.

Koje su to navike koje vas ometaju da radite svoj posao sa zadovoljstvom, da mu se radujete? Koje su to navike kojih trebate da se što pre oslobodite? Šta je to što primećujete kod svojih kolega, šefa, direktora? Kako radite svoj posao, da li ste pedanti, da li odrađujete poslove na vreme ili ostavljate za drugi dan? Da  li ste zadovoljni svojim poslom, platom, uslovima rada? Da li poštujte radno vreme i autoritete? Odgovori na ova pitanja će vam reći šta treba da menjate i šta ometa vašu karijeru. Nemojte da vam smetaju tuđi komentari, jer to ne govori o vama, nego o njima. Radite svoj posao najbolje što možete i uživajte dok radite, šta god da radite i prestanite da se žalite. Ako vam to ne uspeva, možda je najbolje  promeniti posao i biti pošten, kako prema sebi, tako i prema firmi u kojoj radite. Budite tačni, krenite ranije i nećete onda imati svakodnevni stres zbog gužve u saobraćaju, zbog kašnjena na posao, zbog prekornih pogleda vašeg šefa. Steknite dobru naviku da budete tačni. Sve ovo su  primeri otpuštanja starih navika i dopuštanja novim da zagospodare vašim životom.

Kojih navika se treba osloboditi kada su u pitanju novac i finansije? Koje su vas navike dovele do toga da nemate dovoljno novca? Šta je to što treba  da menjate? Većina ljudi ima naviku da se žali da nema novca, da je mala plata, da vas iskorišćavaju na poslu, da je došlo teško vreme, da treba grčiti za crne dane, da je novac zlo, da vas novac neće, da nikada nemate za sebe. I šta se dešava? Pa dešava se baš ono što svakodnevno ponavljate. Nemate novca i to je to! Šta trebate raditi? Kao prvo prestanite da ružno pričate o novcu. Volite ga i radujte mu se. Verujte da ga zaslužujete i  da on čini vaš život prijatnijim io kvalitetnijim. Budite sa njim pažljivi, ne razbacujte se i ne kupujte sreću novcem. To je važno da shvatite. Takođe investirajte i ulažite u sebe, u svoje znanje, veštine – tako ćete jednom postati nepresušan izvor novca.

Kojih navika se treba osloboditi kada su u pitanju vaše misli? Kako mislite o sebi? Šta pričate o sebi? Šta vidite kada pogledate sebe u ogledalu? Koji su vaši strahovi? Da li vam je važno šta drugi govore i misle o vama? Da li volite sebe? Kakve su vam misli, takav vam je život. Pa zaključite sami iz svojih odgovora. Stvarajte nove navike, prvo ljubav prema sebi, bitno je šta vi mislite, a ne šta drugi misle. U ogledalu prvo neka vam fokus bude na onome što je dobro, lepo, a to ćete prepoznati samo kada razvijete ljubav prema sebi. Verujte u sebe, pa ako su drugi nešto uradili što biste i vi želeli, znači može se, put je prokrčen ka tome.

I tako korak po korak, malo po malo i stigosmo do sasvim jedne nove osobe. Budite ponosni na sebe ako ste bar nešto od navedenog odbacili iz svog života i ako ste na taj način napravili mesto za nešto novo.Vi ste otpustili nešto što ima manju vrednost a samim tim nosi sa sobom i nisku vibraciju, dozvolili ste da u vaš život uđe neka veća vrednost. To je zapravo svesno kreiranje boljeg i kvalitetnijeg života. Budite kreator lepog, srećnog i zdravog života. Vi to možete, a sada  znate i kako. Svesnim otpuštanjem nečega što ima manju vrednost, pravite mesto za nešto od veće vrednosti.

Tekst: Gordana Maksimović, autor knjige “Miris pozitivnog duha”
Foto: privatna arhiva