Naslovna / Kolumne / Jelena Stefanović / MAGIJA I VIŠE OD TOGA
Magija opraštanja i otpuštanja
MAGIJA I VIŠE OD TOGA Magija opraštanja i otpuštanja

MAGIJA I VIŠE OD TOGA
Magija opraštanja i otpuštanja

Istina, uvek nas boli neprihvatanje nečega ili nekoga. Time podstičemo i hranimo iluziju da smo zasebni, podeljeni i odvojeni. I ma koliko da neko čini nešto za šta možda zaista nema opravdanja, ono što zapravo stvara sukobe i bol upravo su naša (mogu slobodno da kažem) drskost i gordost da sudimo drugima i ne prihvatamo stvari i osobe baš onakve kakve jesu.

Kako bih zaokružila ovu popularnu temu o opraštanju i otpuštanju, navešću šta sam čula od jednog starog, mudrog čoveka sa kojim sam imala čast da razgovaram. Ispričao mi je kako je na jednom sastanku saopštio svojim sagovornicima kako on nikome ništa ne oprašta. Nakon što su ga svi popreko pogledali, a pre nego što su ga zasuli raznim kritikama, samo je smireno nastavio: „Kako bilo kome da opraštam, ako nikome ništa zamerio nisam?“

Da li se i vi držite nekih kritika, prosuđivanja i optužbi? Prema kome ih usmeravate – prema sebi ili prema drugima? Koliko ste ih učinili vitalnim, važnim i značajnim? I do koje mere dopuštate da vaše biće i telo trpe zarad nečega što smatrate ispravnim?

I daću vam još jedan ugao: ako neka osoba čini nešto zaista ružno, da li mislite da je ona srećna? Da li ta osoba koja povređuje druge ljude voli sebe? Šta to misli da joj nedostaje što veruje da će povređivanjem drugih ljudi nadomestiti, postići, dobiti i nadoknaditi? I koliko ste vi uistinu imate razumevanja kada ne opažate patnju koja je ta osoba pre svega samoj sebi kreirala takvim ponašanjem i postupcima?

Zato, imajte razumevanja za sebe. Volite sebe i budite blagi. Prestanite sebi da nanosite bol tako što zamerate drugima. Oprostite zbog sebe, a ne zbog drugih (ako ste već uživali u luksuzu da nekome sudite), otpustite to i transformišite svojom namerom tu energiju kroz sva vremena, prostore, dimenzije i realnosti. Naravno, samo ako je to vaš izbor.

Sa ljubavlju,
Junkie Soul – Jelena Stefanović
Foto: MaxPixel