muškarci

Kada muškarci pristaju da budu drugi
PRVI ILI DRUGI, PITANJE JE SAD

Žena će zbog muškarca pristati da bude druga, čak i ako on ima prvu. A on neće. Da bude drugi

Nekada davno sam možda i mislila da su muškarci vrlo bezosećajna, da ne kažem, emotivno neosetljiva bića. A onda mi ta nežna stvorenja postadoše prijatelji i svašta naučih.
Sedimo tako moj drugar i ja i on mi poče onako usput. Istina, imao je neki ludački kez kad smo seli na tu kafu. Ali pripisala sam tome što se loži na glumu, a kod njih umetnika su velike amplitude u raspoloženju. U neko doba pitam ja kako ljubav, a on kao da je jedva čekao. Znaš, kaže jako mi se dopada, zgodna je, interesantna, bili smo par puta zajedno, stvarno mi je super s njom… Pa, šta je kog đavola problem, šta uzdišeš? Zgrabi je i ne puštaj! Podiže jednu obrvu pogleda u pod i meni posta jasno ko dan. Jao… pa ona je zauzeta! Smrtno ozbiljan, sa zubima zarivenim u donju usnu samo uzdahnu.

Pa kako to sad. Koliko to traje i jel’ mnogo zauzeta ili …? Ma, bre, udata! Au. Sad ja izvih obrvu, al’ ćutim ko zalivena. Ne diram, ne prekidam, da čujem šta ima da kaže. Otvori se moj drugar, ko iz vedra neba i poče da sipa… Znaš ja hoću decu, a ona već ima dete. Aj’ što ima dete, nego što ima i muža. O kom ne znam ništa, ali mi svaki put bude teško kad znam da se vraća nekome.
Pa dobro jeste li pričali o tome, pitam. Ma nismo, neću to da potežem, ali mi je par puta rekla da nju to uopšte više ne interesuje, mislim taj njen brak.
Kažem, vidi, ja ti nisam naročito pametna u toj oblasti, znaš da ja podržavam ljubav, ali ako ti je to tako rekla, to možeš da joj veruješ. Žene se bore uglavnom do kraja. I kada dignu ruke od nekoga – taj stvarno može sam po otpusni list.

Ma jeste, pa ko što vara njega… E, pa ti sad imaš dvostruke aršine. Voliš što je s tobom, ali hoćeš da je okriviš što vara muža. Jel’ može da ti bude dovoljno što je odabrala da sve stavi na kocku zbog tebe?
Otkud ti to znaš, prekide me u pola rečenice. Pazi, neko ko se kocka s takvim stvarima je vrlo ili hrabar ili lud. Po tvom opisu, ta luda nije. I hoće te za ozbiljno. A ti vidi jel’ smeš da se upustiš u to.

Ma ko bre ne sme? Počinjem da se smejem sad. Pa šta uzdišeš kog đavola sve vreme ako smeš. Uzdišeš jer ti je stalo. Nemoj da meriš i premeravaš, nego uhvati tu ženu i ne traži joj mane. Povredićeš je ako nastaviš da razmišljaš da ona nekog vara i da si drugi.
Ja ne mogu da podnesem da budem drugi, tiho mi reče. Ubi me to. Kako ste vi muškarci, bre čudna neka sorta, majke mi! Ako je s tobom i ako joj je stalo, onda tu nema prvi, drugi, formalni ili neformalni. Preko noći postaneš jedini. Ako je sve tako kako mi pričaš, ta se ozbiljno nameračila na tebe.

Misliš? Nasmeja mi se prvi put u toku razgovora. E, a ja ću još pomisliti da si se zaljubio. Izgleda da jesam i ne volim što je to tako, priznaje. Nisam ovako zamišljao svoj život, znaš, niti sam navikao da krijem kad sam srećan.
Ajmo ovako, ne brini ti meni, što si sada dobio takve karte, odigraj pametno. I ne brini da li si prvi ili drugi, nego se orijentiši na to da joj budeš – poslednji.

Tekst: Ivana Đorđević
Foto: Goran Zlatković – Fabrika fotografa