Jasmina Bogućanin Sarvan
PRESNA HRANA ME JE POTPUNO PROMENILA

Prenošenje sopstvenog iskustva. Svoja iskustva sa novim načinom ishrane počela je da prenosi i drugim ljudima, najpre preko Fejsbuk stranice a zatim i putem bloga Škola NeKuvanja. Interesovanje je bilo neverovatno, tako da se u nekom trenutku virtuelna komunikacija prenela i u stvarnost i Jasmina je počela da održava RADIONICE na kojima je prenosila svoje znanje istomišljenicima.
– Radionice su počele najpre u Sarajevu (gde naša sagovornica i živi), jer sam želela da podelim svoju sreću i radost sa drugima i osvestim što više ljudi. Ono što tada nisam znala je da ne mogu nikoga da osvestim dok on sam to ne odluči i sazri za promenu. Radionice su se održavale kod mene kući i ja nisam nikoga ništa specijalno učila, samo sam želela da podelim svoje lično iskustvo sa svima i da im pokažem neke male trikove koje sam sama otkrila a koji OLAKŠAVAJU prelazak, ali i održanje na prirodnoj ishrani.
Jasminine radionice više podsećaju na druženja prijateljica, jer su svi aktivni učesnici koji prave obroke kao kod svoje kuće.

Suprug – najveća podrška. Na ovaj način Jasmina hrani i svoju ćerkicu, a pridružili su im se i tata i svekrva.
– Moj muž je u početku ovu moju tranziciju doživljavao kao veliki šok, ali je vremenom, gledajući me kako se menjam i fizički i psihički, to polako prihvatao. Kada bi video kako su sva deca naših prijatelja i poznanika bolesna, a naše dete nikada, počeo je i sam da povezuje stvari. Bio je OTVORENOG UMA i spreman da menja programe u glavi. Danas mi je on najveća podrška, kaže naša sagovornica koja, za razliku od većine žena koje su u stalnom raskoraku sa porodicom oko ishrane, ima sreću jer je svi podržavaju. Svekrva je na primer za nepunih šest meseci na ovaj način smršala preko 25 kilograma, izlečila mnoge tegobe i danas je puna energije i uvek dobro raspoložena.

6881611_orig
Crtež koji se pretvorio u stvarnost

Sve što priroda nudi je omiljeno. Koje je njeno omiljeno jelo? Kako kombinuje ukuse? Slane? Slatke? Šta se sirovo sa čime najviše slaže? Sve to sam pitala Jasminu a ovo je njen odgovor.
– Ja više nemam omiljeno jelo zato što mi hrana više nije priroritet. Ukus mi se potpuno promenio i verujem da će se još menjati. Moj organizam traži sezonsko voće i povrće i beskrajno je srećan kada mu to pružim, tako da mogu reći da mi je sve što nam priroda da omiljena hrana. Međutim, tako je sada nakon više od godinu dana na sirovoj ishrani. Kada sam tek počinjala bilo mi je bitno da ta hrana što više liči na onu koju sam do tada konzumirala kako bih zadovoljila svoje ZAVISNIČKE potrebe od kuvane/pečene industrijske hrane, kao što ste i svi vi. U početku sam jela puno sirovih poslastica, non-stop sam pravila neke slatkiše, torte, grickalice, sireve i slično. Kako sam prestajala da budem zavisnik, tako se i moj ukus menjao i sve manje mi je bilo potrebno da me hrana podseća na tradicionalnu.
Postoje različite struje u sirovoj ishrani, kao i u svemu drugom, i postoji više varijanti sirove ishrane, kao i ljudi koji zastupaju različite pravce. Međutim, ja ne podržavam i ne zastupam nijedan od njih. Sigurna sam da čovek treba samo sebe i svoj organizam da sluša i prati. Da treba da isproba sve i da sam pronađe šta mu odgovara. Ne postoji univerzalno pravilo za sve nas ni u čemu, pa tako ni u sirovoj ishrani. Bitno je da osvestimo zašto je sirova biljna ishrana jedina prirodna ishrana za nas ljude, zašto nije u redu jesti životinje i veštačku industrijsku hranu i onda će sve drugo doći samo od sebe.

Pages: 1 2 3