Naslovna / Dobre priče / Ivana Orlović
Potopite stres u podvodne magične svetove
Ivana Orlović Potopite stres u podvodne magične svetove

Ivana Orlović
Potopite stres u podvodne magične svetove

Kao i svi mi, hoda po zemlji, ali je njen život pod vodom. U njemu je pronašla ostvarenje snova, mir, pod vodom stvara čuda, prava umetnička dela.

Ivana Orlović je podvodni fotograf i instruktor ronjenja. Za podvodne fotografije, izuzetno kreativne i jedinstvene, ali i niz filmova snimljenih pod vodom, dobila je brojne nagrade širom planete.

Ova lepa žena koja je i model na velikom broju fotografija uspela je da spoji sve svoje ljubavi u jednu, i da se u svemu tome spoji sa prirodom. Koju brani širenjem svesnosti kod ljudi, organizujući ekološke akcije, tribine i radionice, ne bi li umanjila samodestruktivne nagone kod ljudi i zaustavila uništavanje planete.

Photo by Janez Kranjc, Ivana OK, modelIako je inženjer marketinga i trgovine, oduvek je znala šta je njen savršeni svet. Pitamo zato Ivanu sa koliko godina je naučila da pliva, kada je već sa 8 ronila? Kaže, sa 4 godine i seća se:

„Vezivali su mi crvenu mašnicu u kosu, kako bi me videli u svakom trenutku, jer sam po ceo dan bila u plićaku. Tada sam već plivala bez gume i mišića, sa maskom na licu.“

Ta njena ljubav godinama je samo rasla – odmah nakon diplomiranja, počela je da radi po ronilačkim centrima, a zatim sa suprugom otvorila i svoj „Svet ronjenja“:

„Nikada ne bi mogla da radim u sredini koja nije vezana za vodu. Moja kancelarija je na dnu mora. Neobična je. Nema slika na zidu već su slike ribe koje prolaze oko nas. Sav stres ostaje na površini. Jedna sasvim druga dimenzija koja vas tera da non-stop istražujete, jer čovek toliko malo zna o „plavoj planeti“. Kada bih sabrala sve svoje zarone za ovih 36 godina ronjenja, mislim da sam na dnu mora provela više od 150 dana“, priča Ivana.