Naslovna / Otvoreni um / Alternativni izbori / Ivana Marković
KAKO DA POMOGNEMO NAŠOJ DUŠI
Ivana Marković KAKO DA POMOGNEMO NAŠOJ DUŠI

Ivana Marković
KAKO DA POMOGNEMO NAŠOJ DUŠI

Kako je Bert Helinger došao do Poretka ljubavi?
Živeći godinama u Africi, među Zulu plemenima imao je prilike da posmatra nevidljive dinamike koje vladaju u jednoj porodici. Kako se život prenosi u mnogo mlađim godinama nego što je slučaj na zapadu, u Zulu plemenima možete da pratite su-život čak četiri generacije jedne iste porodice. Bert je, kaže Ivana, primetio da se sudbine njenih članova ponavljaju i utiču na više generacija, tj. kako kod nas stari kažu: “Dedovi su jeli grožđa, a unucima trnu zubi”.

Duhovno polje u kojem je sve povezano. Izučavajući nakon toga različite tehnike Bert Helinger je došao do svog sopstvenog puta – porodičnih konstelacija, odnosno Poretka ljubavi, što se pokazalo kao jedna od najrevolucionarnijih metoda u lečenju bića.
– Preko Porodičnog poretka izašlo je na videlo da se svi nalazimo u jednom sistemu koji je mnogo veći, porodični sistem. Tom sistemu ne pripadaju samo naši roditelji i braća/sestre već i babe i dede, prababe i pradede i svi preci i drugi ljudi koji su bili povezani sa njima. To je jedna vrsta duhovnog polja u kojem je sve povezano, kaže naša sagovornica i dodaje da je jedan od osnovnih uvida da sve počinje sa majkom. Tamo gde je odnos sa majkom dobar, funkcioniše i sve ostalo. Ali, važno je da i majka bude prihvaćena od svoje majke jer problem može da se proteže i do prethodne generacije i još dalje.
– Meni lično je Poredak jubavi pomogao da pomerim mnoge stvari u raznim poljima života. Svi životni uspesi ili neuspesi, na gotovo svim poljima, prvenstveno su vezani za naše prihvatanje majke, onakve kakva ona jeste. Naravno, tek kada to učinimo, onda nam se otvara i odnos sa ocem. Uvek sam smatrana za “crnu ovcu” u porodici, za buntovnika “bez razloga” a svi znamo, da ništa, apsolutno ništa, nije bez razloga. Sve ima neki svoj, makar skriveni, razlog. Tako sam i ja kroz promene odnosa u konstelacijama, menjala i rešavala ograničenja u svom životu koja sam “vukla” iz porodice i odnosa u njoj. To je zaista fascinantno.

Hrana za dušu. O ovoj inspirativnoj temi mogli bismo još puno da pišemo, ali smo se za sada ovde zaustavili sa željom da našim čitaocima pružimo odgovor na pitanje koje u svom naslovu nosi i nova knjiga – kako da pomognemo duši u svakodnevnom životu?
– Većina nas hrani samo svoje telo, ali šta je sa hranom potrebnoj duši? Ova knjiga je svojevrstan dnevnik autora sa sijaset seminara i radionica održanih po celom svetu, potpora neophodna duši tokom svakodnevnih situacija, tokom malih dnevnih suočavanja sa sobom i svetom. Ali iznad svega, kaže naša sagovornica – suočavanja sa sporim i snažnim pokretima ove sile koja nas pokreće i vodi tamo gde treba, na način koji je najbolji mogući, u pravcu života i ljubavi.
Pročitajte još odlomak iz knjige: Ljubav i Poredak – MUŠKARAC I ŽENA

Zabeležila: Jasmina Stefanović