Naslovna / Otvoreni um / Vreme je za prolećno raspremanje uma
MANJE JE VIŠE
Vreme je za prolećno raspremanje uma MANJE JE VIŠE

Vreme je za prolećno raspremanje uma
MANJE JE VIŠE

Koliko puta vam se dogodilo da ste, uklešteni između prošlosti koja se zbila i budućnosti koja tek treba da se desi, zaboravili na činjenicu da je život sada i ovde? Jedini način da budemo srećni, ispunjeni i uravnoteženi jeste prepuštanje sadašnjem trenutku i odbacivanje svega onoga što je suvišno

Kao što smo raspremili svoje ormare sa dolaskom proleća, oslobodili prostor za nove stvari i samim tim omogućili protok energije u prostoru koji nas okružuje, tako jednostavno možemo očistiti svoj um od nepotrebnih informacija, iskustava i doživljaja koji nam samo odvlače pažnju i crpe životnu snagu. U protivnom, vrlo brzo ćemo doći do zasićenja koje usporava um i zamagljuje sliku naših snova i ciljeva. Oni nam se mogu učiniti dalekim i nedostižnim, a zapravo je dovoljno da preispitamo prioritete i zadržimo u sadašnjosti samo ono što joj pripada. Tako ćemo spremno dočekati novi talas kreativnosti, ublažiti sklonost ka odugovlačenju i postići unutrašnji mir.

Probajte! Ohrabrujem vas da isprobate veoma korisnu NLP tehniku koju možete lako primenjivati u svakodnevnom životu, a ne zahteva puno vremena. Zamislite na momenat vremensku liniju i na njoj rasporedite svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Fokusirajte se na sadašnjost i uočite sve ono što je doprlo iz prošlosti ili je konstrukcija budućih slika i događaja. Sada sve stvari koje pripadaju prošlosti, a vidite ih u sadašnjosti, sklonite tamo gde im je mesto. Kako vam se sada čini sadašnjost? Sledeći korak je da sve što pripada budućnosti tamo i postavite. Raspremite svoju sadašnjost tako da vam bude čista i pregledna i da sadrži samo ono što se događa ovde i sada. Kakav je osećaj u vezi sa novom percepcijom sadašnjosti? Šta vam tako uređena i skladna zapravo donosi?

Uporno držanje za nešto čega više nema ili što se još nije obistinilo, čini vas žrtvama prošlosti i budućnosti na koje ste pristali. Ipak, sama pomisao da je sve u vašim rukama i da možete zameniti uloge te postati gospodari svog uma, deluje ohrabrujuće. Promene se dešavaju kada odlučite da se nećete više zadovoljavati istim rezultatom koji ste do sad dobijali. Ono što ispoljavate kroz misli, osećanja, slike i najzad reči, vi privlačite u svoj život. Šta god zadržavali u svom umu, to će se pojavljivati u vašem iskustvu.

Kako bi bilo da ovog proleća privučete samo najbolje? Ljude koji vam prijaju, iskustva koja vas nadahnjuju i stvari koje vas pokreću… Za početak. A onda možete sastaviti listu svega što će vam doneti životnu radost i što ćete biti spremni da primite kada raščistite svojevrsni haos i sačuvate samo čistotu sadašnjeg trenutka. Manje je više, zar ne?

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković, diplomirani filolog i NLP trener