Film koji osvaja srca publike
La La Land

Uoči 45. Festa u Beogradu je održana pretpremijera izuzetnog filma „La La Land“, koji je nadavno osvojio čak sedam nagrada Globus i proglašen najboljim filmom, i to u danu u kojem je objavljeno da je nominacijom u čak 14 kategorija za Oskara od 24, ušao u istoriju kao izuzetan film

A film je zaista drugačiji, poseban i neočekivan. Na trenutke se čini kao da pripada nekom drugom, nežnom vremenu. Hajde prvo da vas upoznamo sa radnjom, da biste lakše razumeli lepotu ovog filmskog ostvarenja.
„La La Land“ je mjuzikl, sve se dešava u Los Anđelesu. Dvoje mladih se na čudan način upoznaju i zaljubljuju. Da li je ljubav između džez pijaniste Sebastijana (igra ga Rajan Gosling) i glumice koja još uvek nije postigla uspeh, Mije (igra je Ema Stoun) moguća u gradu snova, u kojem njih dvoje žive drugačije nego što bi želeli?
Naizgled obična priča. Međutim, ispričana na poseban način. Već na početku zastaje dah, jer film počinje muzičkom numerom snimljenom iz jednog kadra prepunog plesa, promena, radnje, i najavljuje uživanje u lepoti filmske umetnosti. Ko se imalo razume u nju, jasno mu je da je snimiti više minuta na takav način ozbiljno težak posao, iza kojeg stoji izuzetno osmišljena radnja i pripreme.

Ali, i kraj filma je takav da je polovina publike brisala suze po izlasku iz sale. Neočekivan, a opet tako životan!
Reč je o tome da njih dvoje imaju svoje, naizgled nedostižne snove. Svako je napravio neki svoj svet i postavio zid oko sebe. Tako i njihov prvi susret nije naročito prijatan, i potrebno im je vreme da bi sami sebi priznali emocije a zatim ih i pokazali onom drugom.

On voli džez, ali od njega ne može da živi, bar ne na način na koji je pokušavao. Ona je glumica koja za sada bezuspešno odlazi na audicije. On radi kao muzičar svirajući ono što mu se baš i ne dopada, ona radi u restoranu brze hrane kao kasirka.

Da li na kraju ostvaruju svoje snove? Da li su mogli i drugačije? Šta bi bilo kad bi bilo? Tipična pitanja koja skoro svi imamo gotovo svakodnevno.

U filmu postavljaju i mnoga druga: pristati na manje da bi se opstalo ili ne odustajati od snova? Verovati u sebe i svoje mogućnosti, svoj talenat, čak i kada za njega nema interesovanja i pohvale? Možemo li imati sve?
I na kraju, u delu prepunom emocija: koliko puta u životu, u jednoj sekundi, promenimo smer dešavanja a da toga nismo ni svesni? Koliko naizgled sitnice kao lavinu pokrenu niz situacija koje menjaju naš život?
Da li je bilo moguće ostvarivanjem sebe u profesionalnom smislu ostvariti i „nas“ kao emotivni par? Ili postoji ljubav koja je mnogo više od onog – biti zajedno? Da li je ljubav i dati slobodu onom drugom da dosanja svoje snove? Šta sve propuštamo ili gubimo u životu ne odstupajući od naših uverenja?
Ako se i ne zamislite nad ovim, diskretno a u dijalozima Mije i Sebastijana i direktno postavljenim pitanjima, i dalje ćete uživati u odličnoj fotografiji. Stilski, film podseća na stare filmove iz najboljih godina Holivuda. Muzički, sasvim je drugačiji od svega što smo gledali.
Kolorit filma i veliki broj scena su specifični i originalni, što je verovatno bilo teško postići u svetu u kojem je skoro sve već izmišljeno.

Zato je film o ljubavi dvoje u Los Anđelesu, mjuzikl „La La Land“ reditelja Demijana Čazela naša prava antistresna preporuka.
Jer, film koji napaja sva čula i bogat je emocijama i pitkom, dobrom energijom, nije slučajno ove godine dobio najviše nominacija za Oskara, a čudo bi bilo da ih nekoliko i ne osvoji. Kao što osvaja srca publike.
Drugačiji, neponovljiv, za sva vremena.
Napomena: film je ovih dana postavljen na redovni repertoar bioskopa u Srbiji.

Preporučila: Željka Zebić