Dvorci neobičnog kralja Snovi pretvoreni u palate

Dvorci neobičnog kralja
Snovi pretvoreni u palate

LINDERHOF je palata u rokoko stilu, okružena prelepim vrtovima, jedini kraljev zamak čija je izgradnja završena za vreme njegovog života. Njena unutrašnost pokazuje Ludvigovu fasciniranost apsolutističkom vladavinom u Francuskoj i kraljem Sunca – Lujem XIV. Sebe je nazivao “Kralj Meseca”, romantičnom senkom “Kralja Sunca”.

U odajama dominira ikonografija koja oslikava Ludvigovu opčinjenost najvećim kraljem Francuske. Najupečatljivija je spavaća soba, najveća odaja na na dvoru, koja je verna imitacija sobe kakvu je imao Luj XIV. Kralj je celokupan dvor prilagodio svojoj želji da bude sam. Tako je, na primer, sagrađen poseban mehanizam na trpezarijski sto koji se spušta u kuhinju kako bi Ludvig imao što manje kontakta sa osobljem.

Linderhof je okružen prelepim parkovima koji  predstavljaju najlepše primere u istoriji dizajna parkova, a oko samog zamka postoji još puno zanimljvih građevina. Jedna od njih je i Venerina pećina iz prve scene Vagnerove opere Tanhojzer, po kojoj je Ludvig veslao u čamcu u obliku školjke. Nakon gledanja opere Valkira, sagradio je takođe objekat po uzoru na Hundingovu kuću iz prvog čina u kojoj se nalazi stablo probodeno mačem.

Antistres misao