Dr Ljiljana Bajić-Bibić

Dr Ljiljana Bajić-Bibić
Psihička detoksikacija je podjednako važna kao i fizička

Na koji način se vi rešavate stresa, onog koji može da nam napravi problem? 
Radim na sebi koliko mogu, i duhovno i fizički. Pokušavam da menjam svoje osobine za koje sam zapazila da mi se kao bumerang vraćaju  u vidu neke psihičke ili fizičke nelagodnosti. Čim se ne osećate dobro, to je znak da nešto ne radite kako treba. Takođe, dosta  sam fizički aktivna. Dokazano je da fizička aktivnost „izduva“ psihičku napetost i  ima blagotvoran uticaj na ceo organizam. Već dugo godina se bavim planinarenjem koje je vezano i za društvo,  smeh… Na taj način se napune baterije i daju vam snagu da prebrodite sve ono što vas čeka u danima kada imate puno obaveza i radnih zadataka. Takođe, snagu mi daje vera, ne samo u Boga, nego i u ljude, u opštu dobrotu… Negujem zahvalnost.

Vi ste osmislili formulu za Nutri Bios paket? Koliko je važna detoksikacija organizma i da li ona podrazumeva i pshičku detoksikaciju (detoksikacija misli)?
Moja zamisao je bila da osmislim takvu kombinaciju hrane koja bi promovisala zdravlje i smanjila rizik od pojave bolesti. Na osnovu mnogih naučnih radova, dokazano je direktno pozitivno dejstvo pojedine hrane na organizam, te sam u skladu sa tim osmislila formulu za paket. U saradnji sa Institutom za bromatololgiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu dve godine sam radila na realizaciji „Nutri bios“ paketa. Inače, u poslednje vreme je popularan naziv detoksikacija, koji podrazumeva pozitivne metaboličke procese koji vitalizuju organizam i tako stabilizuju imunitet. Međutim, kako sam i ranije napomenula, nas truje, osim hemikalija, i sve ono negativno u našoj psihi, bilo da je rezultat spoljašnjih uticaja ili unutrašnjih negativnih razmišljanja. U praktičnom smislu, potrebna je i fizička i psihička detoksikacija a to podrazumeva kontinuiran rad na sebi.

Šta je vaš životni cilj, životni san? Mislite li da je važno da kroz život idemo vođeni idejama i ciljevima koje smo zacrtali?
Šta znači životni cilj? O njemu maštamo kada smo mladi, često potpuno nesvesni šta je život uopšte. Međutim,  bez cilja nema realizacije, cilj nam daje snagu i volju da uz upornost i  strpljenje dođemo do nečega što nam je u srcu. Sada, kada sam u godinama u kojima se češće bilansira nešto što je prošlo, sa sigurnošću mogu reći samo jedno: medicina je moja ljubav i kada bih se ponovo rodila, opet bih odabrala isti životni put.

Razgovarala: Jasmina Stefanović
Foto: Marina Manga

Pages: 1 2