Dr Ljiljana Bajić-Bibić

Dr Ljiljana Bajić-Bibić
Psihička detoksikacija je podjednako važna kao i fizička

Zvanja, diplome, članstva u raznim organizacijama, kako domaćim, tako i stranim, koja je moja sagovornica stekla i ostvarila tokom svog radnog veka nije lako nabrojati ali danas sa sigurnošću kaže da je radila sa velikim entuzijazmom iza kojeg je stajala ljubav prema medicini i kada bi se ponovo rodila, opet bi odabrala isti životni put.

Dr Ljiljana Bajić-Bibić je specijalista interne medicine i diplomirani homeopata, a poslednjih godina je njeno interesovanje okrenuto i prema zdravoj ishrani, na osnovu čega je nastao jedinstveni organski proizvod Nutri Bios paket.

S obzirom na to da ste doktor interne medicine, kako ste se i zašto okrenuli homeopatiji a zatim i organskim proizvodima?
Za mene je ključni povod za sticanje znanja i opredeljenja homeopatiji, kao iskusnog kliničara, bilo zapažanje neuspeha klasične medicine u lečenju pojedinih oboljenja, kao i nedovoljan uvid klasične medicine u kompletnu ličnost pacijenta, u njegove emocije, mentalno stanje, porodičnu i radnu okolinu… tj. u aspekte ličnosti koji imaju znatan uticaj na nastanak bolesti i čije zanemarivanje  pri razmatranju terapijskog tretmana može da oteža ili onemogući izlečenje. Takođe, česta neracionalna upotreba toksičnih lekova koji nekada mogu doneti „više štete nego koristi“ i „mehanički“ pristup lečenju pacijenta, uputilo me je da steknem znanja iz komplementarnih medicinskih grana kako bih na taj način proširila lične terapeutske mogućnosti i ostavila prostora za odabir najoptimalnijeg i najmanje toksičnog medicinskog tretmana koji treba da doprinese izlečenju ili poboljšanju kod pacijenta. Bavljenje komplementarnim medicinskim granama ne bi bilo kompletno da se velika pažnja ne usmeri i na ishranu. Poslednjih desetak godina intenzivno sam počela da se bavim istraživanjem zdravstvenih aspekata hrane, a s obzirom da se i sama  hranim organski svesna sam značaja organske hrane u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Naime, današnja uobičajena, uglavnom industrijski obrađena hrana, prepuna je pesticida i aditiva koji mogu  dovesti do mnogih oboljenja, najčešće kumulativnim dejstvom nakon više godina, kada se  nastalo oboljenje uopšte ne povezuje sa štetnim efektima nezdrave ishrane.

Da li stres kao jedan od ključnih činilaca naših zdravstvenih tegoba možemo rešiti na prirodan način?
Svakodnevno smo izloženim mnogim fizičkim i psihičkim stresovima koje nam uzrokuje današnji način života, posebno u gradskim sredinama: „trka“ sa vremenom, loša komunikacija, izloženost medijskim negativnim informacijama, slabo kretanje, neredovna i nepravilna ishrana… spisak je dugačak. Svi oni utiču na zdravlje.

Vidite, oboljenje uglavnom nije uzrokovano samo jednim faktorom, uvek je „u igri“ više njih od kojih svaki na svoj način doprinosi oštećenju organizma. Nekada je važno da samo neki od mogućih faktora smanjimo ili eliminišemo, pa da značajno popravimo svoje zdravstveno stanje. Npr. počnemo više da se krećemo i pripazimo na namirnice koje konzumiramo ili  napravimo realniji plan svojih dnevnih obaveza uz redovan dnevni i sedmični odmor, ili odvojimo barem jedan dan sedmično za odlazak u prirodu… Svako bi trebalo, ukoliko vidi „da mu je svega preko glave“, da  prepozna ono što mu najviše smeta i da uporno radi na tome. To nije lako, najteža je borba sa samim sobom, ali  trud te vrste će se uvek isplatiti.

Pages: 1 2