Ivana Gavrilović Stanković Možete da budete ono što želite

Ivana Gavrilović Stanković
Možete da budete ono što želite

Još kao student književnosti prvi put se susrela sa NLP tehnikama, a danas je trener koji prenosi znanja drugim ljudima spremnim da se razvijaju i uče. Naša sagovornica je i sama primer da možete da budete ono što želite jer je odlučila da napravi preokret u karijeri i siguran posao zameni preduzetničkim

Kao zaljubljeniku u reči i značenja, Ivani Gavrilović Stanković je bila izuzetno korisna literatura iz NLP-a, koja je pre petnaestak godina počela da se pojavljuje na našim prostorima. Čitanjem i istraživanjem, po njenim rečima, dolazila je do neverovatnih otkrića, a jedno od važnijih jeste da su reči koje izgovaramo u direktnoj sprezi sa našim mislima, emocijama, ponašanjem, navikama, odlukama.
– Njima nesvesno oblikujemo svoj život, a NLP kao komunikacioni model nam nudi mogućnost da svesno izaberemo afirmativni rečnik koji će nas podržavati na putu pozitivne promene dok postajemo bolja verzija sebe i postižemo lični i profesionalni uspeh. Jer, granice našeg jezika su granice našeg sveta, kaže naša sagovornica.

Kakve promene u vašem životu je doneo NLP?

– Ako govorim o dobrobitima koje sam ostvarila tokom obuke, svakako bih kao najvažniju istakla fleksibilnost koja mi je često nedostajala u životu. Kada sam dala sebi odgovor na pitanje šta mi je zaista važno, shvatila sam da je fleksibilnost resurs koji mi je potreban da bih se okrenula svojim ciljevima i efikasnijoj komunikaciji na ličnom i poslovnom planu. Uverena sam da svako od nas i te kako poznaje svoje slabe strane, a na nama je da li ćemo ih ostavljati takvima ili ih pretvoriti u sopstvene snage. Sa novim znanjima, edukacijom, veštinama, neminovno se smanjuju strahovi i jača vera u vlastite sposobnosti. Tako sam ja vrlo brzo nakon završene obuke počela sa samostalnim radionicama i fokusirala se na prosvećivanje i podržavanje drugih kroz promenu negativnih uverenja i nekorisnih ponašanja, kreiranje vizije, pravilno postavljanje ciljeva, konstruktivnu povratnu informaciju i sve ono što doprinosi samorazvoju i popravljanju kvaliteta života. Uostalom, to je moja misija – osnaživanje ljudi da spoznaju sve svoje potencijale i shvate da nikada nije kasno da budu ono što su mogli biti.

Vi ste i ličnim primerom to dokazali?
– Upravo tako. Na pragu četvrte decenije donela sam odluku da napravim preokret u karijeri i siguran posao u prosveti zamenim preduzetničkim. Iako sam još od ranog detinjstva sebe videla u ulozi profesora, vremenom se to promenilo. Ili, kako bi čuveni Og Mandino rekao „Ništa se nije promenilo, osim tebe. Ali, ti i jesi sve“.

Antistres misao