Naslovna / Dobre priče / Ivana Gavrilović Stanković
Možete da budete ono što želite
Ivana Gavrilović Stanković Možete da budete ono što želite

Ivana Gavrilović Stanković
Možete da budete ono što želite

Još kao student književnosti prvi put se susrela sa NLP tehnikama, a danas je trener koji prenosi znanja drugim ljudima spremnim da se razvijaju i uče. Naša sagovornica je i sama primer da možete da budete ono što želite jer je odlučila da napravi preokret u karijeri i siguran posao zameni preduzetničkim

Kao zaljubljeniku u reči i značenja, Ivani Gavrilović Stanković je bila izuzetno korisna literatura iz NLP-a, koja je pre petnaestak godina počela da se pojavljuje na našim prostorima. Čitanjem i istraživanjem, po njenim rečima, dolazila je do neverovatnih otkrića, a jedno od važnijih jeste da su reči koje izgovaramo u direktnoj sprezi sa našim mislima, emocijama, ponašanjem, navikama, odlukama.
– Njima nesvesno oblikujemo svoj život, a NLP kao komunikacioni model nam nudi mogućnost da svesno izaberemo afirmativni rečnik koji će nas podržavati na putu pozitivne promene dok postajemo bolja verzija sebe i postižemo lični i profesionalni uspeh. Jer, granice našeg jezika su granice našeg sveta, kaže naša sagovornica.

Kakve promene u vašem životu je doneo NLP?

– Ako govorim o dobrobitima koje sam ostvarila tokom obuke, svakako bih kao najvažniju istakla fleksibilnost koja mi je često nedostajala u životu. Kada sam dala sebi odgovor na pitanje šta mi je zaista važno, shvatila sam da je fleksibilnost resurs koji mi je potreban da bih se okrenula svojim ciljevima i efikasnijoj komunikaciji na ličnom i poslovnom planu. Uverena sam da svako od nas i te kako poznaje svoje slabe strane, a na nama je da li ćemo ih ostavljati takvima ili ih pretvoriti u sopstvene snage. Sa novim znanjima, edukacijom, veštinama, neminovno se smanjuju strahovi i jača vera u vlastite sposobnosti. Tako sam ja vrlo brzo nakon završene obuke počela sa samostalnim radionicama i fokusirala se na prosvećivanje i podržavanje drugih kroz promenu negativnih uverenja i nekorisnih ponašanja, kreiranje vizije, pravilno postavljanje ciljeva, konstruktivnu povratnu informaciju i sve ono što doprinosi samorazvoju i popravljanju kvaliteta života. Uostalom, to je moja misija – osnaživanje ljudi da spoznaju sve svoje potencijale i shvate da nikada nije kasno da budu ono što su mogli biti.

Vi ste i ličnim primerom to dokazali?
– Upravo tako. Na pragu četvrte decenije donela sam odluku da napravim preokret u karijeri i siguran posao u prosveti zamenim preduzetničkim. Iako sam još od ranog detinjstva sebe videla u ulozi profesora, vremenom se to promenilo. Ili, kako bi čuveni Og Mandino rekao „Ništa se nije promenilo, osim tebe. Ali, ti i jesi sve“.