Diskrecija prilikom grupne analize snova OTKRIVANJE INTIME ILI NE

Diskrecija prilikom grupne analize snova
OTKRIVANJE INTIME ILI NE

Primer sna:
Dalibor, 26 godina, neuspešan student koji razmišlja o odustajanju od studiranja, sanja sledeći san:
“Drugi put za redom u roku od nedelju dana sanjam san o tome kako probam tuđe cipele. Prve su bile braon boje i bile su mi taman, a u drugom snu su bile bele i ukrašene  malim kopčama. Te cipele su mi bile tesne i nikako nisam mogao da ih obujem a veoma sam ih želeo, pa sam zato bio razočaran. Cipele u prvom snu su pripadale mom stricu a u drugom mom školskom drugu.”

Komentar sna:
Metaforično gledano, cipelama “hodamo kroz život” te one u ovom snu simbolizuju vaše dalje životne planove s obzirom da ste naveli da ste u vreme kada ste sanjali ovaj san intenzivno razmišljali da prekinete studiranje jer je došlo do zastoja u redovnom polaganju ispita, što vas je uznemirilo i zabrinulo. Uz tekst sna ste dali podatak da je vaš stric poslovno uspešan čovek koji je karijeru veoma sporo gradio ali je strpljivo napredovao pa se sada nalazi na uticajnom položaju. S druge strane, drug čije cipele probate ali su vam tesne pa u njima ne možete da hodate, napustio je u realnosti fakultet pre nekoliko godina, oženio se i posvetio porodičnom životu uz prilične finansijske poteškoće jer nema stalan posao. U ovom trenutku, kada svoje studiranje doživljavate kao neuspešno i razmišljate o eventualnom prekidu, ovaj san nosi poruku da vi ne možete da “hodate” kao drug, tj. da prekinete studije (iako vam se njegove cipele, tj. njegova odluka dopadaju), nalazite privremene poslove i osnujete porodicu, već su vam taman stričeve cipele, odnosno, odgovara vam njegovo “hodanje” kroz život, koje je, iako sporo, dovelo do toga da je uspeo da postigne solidan profesionalni uspeh. Tom logikom se može shvatiti da će i vaše studiranje, iako sa zastojima, uroditi plodom. Mislim da bi prihvatanje ove poruke moglo da vas motiviše da napravite plan učenja i nastavite studiranje.

Tekst: dr Mirjana Đurđević

Čitaoci snove mogu slati na e-mail drmirjana@antistresvodic.rs. Potpunu profesionalnu analizu snova zainteresovani mogu dobiti samo u ličnom kontaktu sa dr Mirjanom Đurđević, profesionalnim analitičarem snova (informacije na telefon 064/932 74 20, posle 14 h).

Antistres misao