leto_temperatura_dete

Dete ima visoku temperaturu preko leta
KADA IĆI KOD LEKARA A KADA NE

Povišena temperatura kod dece, čak i u toku leta, ne može da ostavi roditelje ravnodušnim. Ipak, nije potrebno svaki put otrčati kod lekara

Kada nema potrebe da trčimo kod doktora koji nije naš pedijatar?
– Kada posle davanja antipiretika aksilarna (merena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni, a dete se oraspoloži i povrati uobičajenu aktivnost.
– Kada je dete spavalo i probudilo se zbog temperature, a posle njenog obaranja nastavi mirno da spava. Nemojte ga pretopljavati (samo lagani pamučni pokrivač je dovoljan) i pratite ga do jutra.
– Ako pored povišene temperature nema drugih simptoma i znakova bolesti – ne treba žuriti, treba videti kako će se dete ponašati u narednim satima. Moguće je da se samo radi o sunčanici koja će brzo proći.

Koje situacije traže hitan pregled pedijatra?
– Kada beba u prvim mesecima života ima visoku temperaturu treba neizostavno posetiti pedijatra u najbližoj bolnici ili ambulanti gde se mogu, pored pregleda, obaviti i potrebne laboratorijske analize koje će utvrditi uzrok povišene temperature.
– Ako je dete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično. Ovo dete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz febrilnost.
– Kada dete i pored pada temperature neće da spava, plače, uznemireno je, neraspoloženo. To znači da ga, pored temperature, još nešto muči.
– Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi – sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti u putnoj apoteci), a dete ima visoku temperaturu (preko 39.5), onda mora kod pedijatra.
– Ako i pored ponavljanih tuširanja mlakom vodom i datog leka (u pravoj dozi) za obaranje temperature ona ne pada, nego i dalje raste, pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma retko dešava, ali tada dete treba odvesti dete lekaru da se utvrdi uzrok i pomogne detetu.
– Kada dete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras“. Tada treba što pre stići do lekara, ali bez panike i bez vađenja jezika. Samo ga treba transportovati okrenuto na bok, sa lako podignom glavom (da se ne desi da povrati i aspirira povraćeni sadržaj u pluća).

Da li je pametno krenuti na put sa detetom koje tek što je dobilo povišenu temperaturu?
Odgovor je jednostavan – to NE treba raditi!
Kao što smo naglasili – temperatura  nije bolest već pokazatelj da nešto nije u redu. Ako dete “gori” – ima temperaturu preko 38.5, NE TREBA kretati na put. Rashladite dete, pratite situaciju, pa ako temperatura ima tendenciju da “skače” obavite pregled kod pedijatra, pa da se vidi šta dalje.
Bolje je odložiti put nego voditi bolesno dete na letovanje.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/dete-ima-visoku-temperaturu-preko-leta-sta-mozete-da-uradite/

Tekst: dr Goran Vukomanović, pedijatar
Izvor: www.mojpedijatar.co.rs