ŽIVOT NA VRATIMA FRIŽIDERA

Onima koje volite poklonite sebe danas
ŽIVOT NA VRATIMA FRIŽIDERA
Alis Kvipers

ŽIVOT NA VRATIMA FRIŽIDERAOvo je prva knjiga Alis Kvipers, objavljena kod nas 2007. godine. Lako čitljiva, sadržana od poruka koje majka i kći ostavljaju jedna drugoj na vratima frižidera, i tako žive kroz prepisku punu ljubavi i emocija

Pretpostavljate, majka je prezauzeta. Kći je tinejdžerka. Dakle, šanse da često budu u svom domu u isto vreme nisu brojne. Danas bismo za komunikaciju koristili uglavnom ili samo telefone i razne druge vrste slanja poruka, ali one koriste ceduljice koje ostavljaju jedna drugoj na frižideru.

Knjiga obuhvata njihovu prepisku u jednoj godini. Na prvi pogled tipično užurbanoj svakodnevici većine nas. Šta kupiti, gde je ostavljen novac za nabavku, šta ima za ručak… svega ima osim susreta i vremena. Onog što smatramo da ćemo ga jednom imati. Ali to jednom nikad ne dođe. Živimo nesvesni da je samo ovaj, jedan dan jedinstven i neponovljiv. I da će možda brzo doći trenutak u kojem zaista više nikad nećemo imati prilike da budemo sa voljenima, da im kažemo koliko su nam važni i da im pokažemo to.

Radnja u knjizi nas kroz poruke vodi od uobičajenih više, a zatim manje simpatičnih situacija. Shvatamo da mama zaista mnogo radi, toliko da nema vremena da ode u šoping sa ćerkom. Šoping, jer je januar a kći nema rukavice, ali najviše zato što joj nedostaje druženje sa mamom. Pa se kći ljuti, usamljena je bez majke, pa se majka izvinjava, piše joj koliko je zauzeta, pravda se, obećava da će biti više zajedno. I onda, majka želi da se i sretnu, da popričaju. Poruke se nižu: ćerka je sve više ljuta što majku ne viđa, majka koja je inače lekarka otkriva ćerki da joj je otkriven kancer dojke, jedna se zaljubljuje, druga leči. Mamine poruke su sve duže, ćerkine kraće. Bolest je sve jača i teža… emocije izbijaju iz svake reči i između redova. NA VRATIMA FRIŽIDERA čitamo jedan život, ogromnu količinu emocija, borbu i sa njima i za život… neću vam otkriti kraj.

Knjiga nije antistresna terapija ali jeste jedna od onih koje otvaraju oči i teraju nas da razmislimo o suštini našeg života. Zašto se neke ljubavi podrazumevaju, kao ona između roditelja i dece, pa nismo svesni da bi bi trebalo da im se posebno posvećujemo? Zašto su nam poslovi bitniji od onoga što nema cenu, porodice i nas? Zašto nismo svesni da život nema reprizu, i da ono što smo propustili ne možemo vratiti? Zašto mislimo da smo potrebni svima i da to moramo i potvrđivati, a da se naša osećanja i postojanje u životima najbližih i najdražih podrazumevaju?

Možda će vas i rasplakati, ali pročitajte je do kraja. A onda upamtite, ono što ste pomislili i to uradite drugačije. Posebno uvek imajte u mislima da ni jedan sms, mail, poruka na frižideru ne sme da bude zamena za zagrljaj i vreme koje provodimo sa onima koje volimo. Jer, količina ljubavi koju imamo ne zavisi od naših životnih uspeha već emocija koje dajemo i dobijamo. Ne dozvolimo da nam život proleti tako da nas ostanu željni, da nas pamte kao osobu koja im je uvek nedostajala. Da, uvek nam najdraži nedostaju kad ih više nema, i mi ćemo našima nedostajati, ali neka to bude u razumnoj meri, tako da imamo što više zajedničkih uspomena.

Preporučila: Željka Zebić