Ivana Đorđević

Ivana Đorđević piše o…
ZAŠTO MLAĐE (NI)SU SLAĐE

Nemam protiv mlađarije, ama baš ništa, odmah da se razumemo. Volim lepršave mlade ljude, taj zanos i tu jednostavnost koju ti daje životno (ne)iskutvo. Mnogo je lepo kad te glava ne boli, a sjaj u očima imaš ne zato što si zaljubljen nego jer ti u glavi sviraju havajske gitare

Ali pošto je poslednja kolumna donela bezbroj vaših pitanja, moram da se na neka od njih nadovežem i ovako javno. I da kažem – svako neka voli šta hoće i neka bira po svom ukusu. U taj se deo ne mešam. Ali, prosto, evo da se fenomenološki osvrnem na temu – za šta su mlađe devojke bolje, a za šta one malo starije? Pritom, razlika između prvih i drugih recimo neka bude oko 4-5 godina. I neka su prešle tridesetu. 

Mlađe. Lepršave, vesele, žive kod roditelja, malo se zezaju sa ljudima, poslom, i uglavnom pojma o životu nemaju. Jer im se ništa još nije dogodilo dovoljno veliko da bi iz toga izvukle iskustvo. Kako se to odražava na ljubavno-seksualni  život? Sve znaju, ali ništa da daju. Jer ne žele da dele. Neke nisu spremne, neke ne umeju. Zašto je teško biti mlada devojaka? Samo zbog sigurnosti. To što lepo izgledaš u nekim godinama nije naročita ulaznica niti veliki zalog za budućnost. Fizička lepota se troši. Ono što nosis u sebi, a to bi trebalo da bude sigurnost i samouverenost, ne možeš da izgubiš tek tako.

Starije. Imaju upravo to. Sigurnost i samouverenost. Izgradile su je na temeljima različitih iskustava sa najrazličitijim muškarcima. Za neke su one bile prave, neki su za njih bili pravi. Ali snaga starije je upravo u tome što zna kud je pošla i što je malo toga destabilizuje. U odnosu na mlađu koju još progone kompleksi, celulit, bore… starija zna da nedostaci padaju u vodu pred osmehom, pred onim što priča i pred time kako se ponaša.

I da se razumemo, nisu možda starije lepše niti zgodnije, ali poseduju sigurnost i samopouzdanje. A to privlači kao magnet. Više se raduju životu, pogotovo ako su razvedene. Jer žena koja je imala sve i koja kreće iz početka zna kako je od temelja krenuti i na šta sve može da naiđe. Zna šta može da očekuje. I ako ima sreće da sretne dobrog čoveka, voleće ga ko Boga!

Devojka koja nema bračnog iskustva, ima iluzije, stavove, principe, ali nimalo želje za kompromisom. Jer misli da joj se može. I da joj nešto pripada. A može se kod mame i tate. U ljubavi – tek ponekad.  

Skoro mi kaže kolega: „Lako je kad imaš 25“. Objasnih mu da i nije baš. Lakše je kad imaš 35. Jer igru znaš, pravila su ti poznata. A sa 25 tek kreću iskustva. I nisu sva ni jednostavna, ni bezbolna. Plašiš se svakog koraka, svakog komentara, svega novog, jer neki događaji ti određuju budućnost.

Sad tu ima različitih varijanti. Obično se mlađim muškarcima dopadaju starije, jer sa vršnjakinjama ta ljubav ide nekako otežano. Dok one ukapiraju šta im prija, šta vole, šta im je bitno… prođe voz! A sa starijim devojkama toga nema. Daju sve, hoće sve i traže sve!
Tako da sledeći put kada razmišljate o tome zašto vam sa nekom ne ide, a sa nekom ide ama baš sve što vam padne na pamet, setite se koliko ima godina i samouverenosti. Obično je odgovor baš tu.

Piše: Ivana Đorđević