Naslovna / Čuvari zdravlja / Danijela, Vesna i Nemanja
Bogatstvo se meri zdravljem
Danijela, Vesna i Nemanja Bogatstvo se meri zdravljem

Danijela, Vesna i Nemanja
Bogatstvo se meri zdravljem

Zdravlje i na usta ulazi. Kojim namirnicama se vaše telo najviše raduje, a kojim vaša duša?

Danijela: Moja duša se uvek raduje čokoladama, sladoledima i tortama, a telo svakako voću i povrću. Nisam ljubitelj mesa, a jesam svih vrsta mlečnih proizvoda i sireva. Mislim da se ničega ne treba odricati, da sve namirnice treba konzumirati. Važno je biti umeren u svemu, jer samo tako vaše telo i duša neće biti željno ničega i neće dolaziti u razne vrste iskušenja i prejedanja. Dijetu nikad u životu nisam držala i ne mislim da je iscrpljivanje organizma glađu ikome donelo nešto dobro. Samo je važno voditi računa o tome da ono što unesete u organizam, to i potrošite, šetnjom ili vežbanjem.

Vesna: Moje telo se zaista raduje skoro svim vrstama povrća a moja duša uživa u ne tako zdravim testima. Mada sam mišljenja da ne postoje zdrave i nezdrave namirnice, jer čim su dobile taj naziv, one služe za ishranu ljudi. Ključ je u tome da budemo umereni u svemu, a naročito u hrani.

Nemanja: Često u svojoj emisiji “Infoklinika” ponavljam tezu da osim zdravlja, i bolest na usta ulazi. I to je apsolutno tačno. Nekoliko godina unazad, izuzetno vodim računa o tome šta jedem, kako jedem i tu ne robujem pravilima pomodarstva. Radim ono što mi prija. Prvenstveno sam izbacio šećer i njegove derivate u najvećoj mogućoj meri. Dakle, bez konditorskih proizvoda. To ne znači da ne pojedem sladoled, poneki lagani kolač ili nešto slično. Samo je važno ne robovati. Ničemu. Ni zdravim stilovima života, ni psihi, ni okruženju. Mentalno se hranim sitnim stvarima koje mi čine dan lepim. Osmehom na svom i licima onih koji me čine srećnim. Svako dobro delo koje učinim, uspeh koji postignem za mene su doza energije u tom danu. Ne želim da se trujem lošim ljudima i energijama. Učim se da kažem, ne.

Vesna

Vesna Stanimirović

Koje loše navike ste uspeli da prevaziđete baveći se kao novinar zdravljem i zdravstvenim temama?

Danijela: Imala sam mnogo zabluda i zahvaljujući ovom poslu dosta predrasuda sam uspela da prevaziđem. Na primer, za neke proizvode sam mislila da su zdravi a ispostavilo se da nisu i da je mnogo toga marketinški trik… Ne konzumiram alkoholna pića i ne pušim cigarete, tako da u tom smislu nisam ni morala da se odričem loših navika.

Vesna: Jedna od loših navika mi je bila je preskakanje doručka. Već nekoliko godina unazad svakog jutra ustanem pola sata ranije da bih doručkovala i priznajem da se osećam bolje i mogu da odolim izazovima mirisnih peciva koja me mame svakog jutra iz pekare.

Nemanja: Kako sam u zdratvstvu od najranije mladosti jer sam završio Srednju medicinsku školu, vrlo rano sam shvatio koliko se zdravlje ne može kupiti novcem, bogatstvom, ni sa čim. Na časovima praktične nastave nagledao sam se najvećih životnih muka proizašlih iz nebrige o zdravlju. Tada shvatite da je zdravlje zaista najveće bogatstvo i da je bez njega, najveći bogataš – siromah. Kasnije tokom novinarske karijere, želeo sam da javnosti prenesem upravo te informacije i apelujem da će sve proći i ponovo doći, ali jednom narušeno zdravlje – teško.