Dragana Bačanek

Dragana Bačanek
UZMITE SVOJE ZDRAVLJE U SVOJE RUKE

Kada joj se desio životni preokret svet Dragane Bačanek je na prvi pogled izgledao skoro savršen: kreativan posao, divan muž, zdrava deca… A onda je sve to prekinuo osećaj da je sve gotovo. Drugu šansu Dragana je pretvorila u novi životni cilj i još divniji osećaj kad se pomogne drugim ljudima

Stres, način života ili genetiku obično optužujemo kada se desi bolest. Iako nikada ne možemo da budemo potpuno sigurni šta je pravi uzrok Dragana Bačanek danas veruje da je u njenom slučaju to bio odnos prema životu.
– Svako od nas ima problema ali način na koji gledamo na njih je ono što nas razlikuje. Naravno, kasnije sam razumela da to ima i mnogo veze sa porodicom u kojoj sam odrasla, životnim stilom, načinom ishrane, kretanjem. Moj život je spolja gledano bio potpuno savršen, divan muž, zdrava, lepa deca, kreativan posao ali je unutar mene bila neka tuga, strah i ogorčenost.

U trenutku kada je otkrila da ima rak dojke naša sagovornica je sa prijateljicom uživala u stvaranju dečjeg brenda, u nastajanju lepih odevnih predmeta koje su same osmišljavale. A onda…

Šta je prvo što ste pomislili kad ste saznali za bolest?
– Da ću umreti, da odlazim sa ove planete! Najviše sam bila uplašena operacije, a onda je sve nekako bilo bolje. Vratila mi se snaga i entuzijazam kao i vera da će sve biti dobro i da sve to ima neki viši smisao. Sledeći korak je bio potraga za uzrokom bolesti kao i za načinima da se u potpunosti  i izlečim. Duboko sam verovala da ako ne promenim nešto u svom stavu, navikama, odnosu prema životu, sve to što su lekari odlično svojim skalpelom uradili, neće mi pomoći da produžim svoj život i ostatak svog života proživim kvalitetno.

Koliko u takvom trenutku znači podrška bliskih ljudi?
Viktor i Andrea su blizanci i tada su imali sedam godina i spremali su se za školu. Nisu baš imali ideju o onome što se dešavalo ni u meni ni oko mene. Moj bivši muž je jedan sjajan čovek koji je sve to prolazio sa mnom i bio najbolja moguća podrška u tom trenutku iako je i sam bio zbunjen. Moja iskustva su više nego pozitivna kada su porodica i prijatelji u pitanju.

Da li brak može da opstane pod takvim opterećenjem?
– Naravno, ako je dobar, to vas još više približi, ako je loš – još više uzdrma, ali i u jednom i drugom slučaju može da opstane. Opstanak po meni nije cilj. Cilj je da imate dobru i kvalitetnu vezu. Moj brak se kasnije raspao pod uticajem promena koje su nastale kod mene zbog svega što se dešavalo. Bolest vas, ako ste mudri, natera da neke stvari preispitate i počnete da „radite na sebi“ kako se to danas popularno kaže. Dolazi do promena na koje više ne možete da utičete. Sazrevate i postajete neko drugi a onda se to neminovno odrazi i na partnersku vezu. Nova osoba više nije kompatibilna sa osobom sa kojom živi. Pitanje je iskrenosti i hrabrosti da to prepoznate i da krenete dalje.
Dragana Bačanek je life coach (životni učitelj), učiteljica meditacije i vežbi energizacije prema učenjima krija joge. Znanja iz ovih oblasti stekla je u Ananda centru u Asiziju (Italija) a paralelno sa tim je na Fakultetu za menadžment u Beogradu diplomirala na temu ”Nauka o uspehu”.

Koji je to trenutak kada ste odlučili da krenete na potpuno drugačije životno putovanje?
– Oduvek me je zanimala ljudska duša, tako da je to što mi se desilo bio samo vetar u leđa da krenem novim putem. Najpre sam svojim pozitivnim stavom i promenom navika pomogla sebi a onda se spontano desilo da sam počela da pomažem i drugima.

Šta je to o čemu niste mogli ni da sanjate da će vam pružiti nova profesija?
– Nisam mogla da sanjam koje zadovoljstvo predstavlja pomoći nekome da drugačije sagleda svoj život i ono što mu se dešava. Nemerljivo je to koliko radosti osetite kada vam neko kaže ili napiše da ste mu promenili život i da je mnogo srećniji nego što je bio.

Savet: Uzmite svoje zdravlje u svoje ruke. Nije dovoljno samo da vam lekari kažu da ste zdravi, morate se pozabaviti sobom, naravno, ukoliko želite da živite. Preispitajte svoje stavove, uverenja, navike, zavirite ispod pokrivača boli, očistiti sebe i ono oko sebe od svega što vam ne prija i što nema smisao. Verujte u sebe i život će vam donositi ono za čim tragate – zdravlje, ljubav, radost, mir…

Tekst: Jasmina Stefanović

Seminar „Samoisceljivanje“

prema učenjima Paramhansa Joganande
Subota, 18. april, od 10-18h
Beograd, Zeleni Venac 11
Prijave na telefon 063 348778

10.00-11.00h ISCELJIVANJE I PODMLAĐIVANJE KOSMIČKOM ENERGIJOM (Naučićete kako da koristeći energiju isceljujete telo i um i kako da vam uvek bude dostupan dobar osećaj.)
11.00-12.00h TEHNIKE ZA SAMOISCELJIVANJE (Naučićete tehnike samoisceljivanja koje možete koristiti i za isceljivanje vama dragih ljudi.)
12.00-14.00h EMOCIONALNO ISCELJIVANJE (Naučićete kako da kontrolišete svoje emocionalne reakcije u odnosu na druge ljude i kako da prevladate svoje ćudi.)
14.00-14.30h Pauza
14.30-16.00h PREVAZILAŽENJE NEGATIVNIH NAVIKA (Ako ne možete trenutno da promenite neku svoju lošu naviku, vremenom ćete u tome uspeti ako preduzmete prvi pozitivni korak u tom smeru – sada!)
16.00-17.30h Projekcija filma “Živeti srećno”

Za seminar je potrebno izdvojiti 4000 dinara.
U cenu seminara je uračunat i pisani materijal kojim su obahvaćene gore navedene četiri teme.
Seminar vode Dragana Bačanek i Gordana Saršon.
Više info na www.lifecoach.rs