Naslovna / Čuvari zdravlja / Danijela, Vesna i Nemanja
Bogatstvo se meri zdravljem
Danijela, Vesna i Nemanja Bogatstvo se meri zdravljem

Danijela, Vesna i Nemanja
Bogatstvo se meri zdravljem

Imate li neki tajni “prekidač” protiv stresa? 

Danijela: Ono što te ne ubije, to te ojača. To je moj moto u životu. Naučila sam da se više ne nerviram zbog stvari i situacija na koje ne mogu da utičem. Ne volim da se svađam i učestvujem u prepirkama jer to svakako ne doprinosi nečemu dobrom. Prija mi da budem okružena porodicom i dragim ljudima, da idem na putovanja, čitam knjige, gledam filmove koji imaju lepu tematiku… Važno je uvek imati osmeh na licu jer sve može da se završi bez stresa i urlanja.

Vesna: Da! Shvatila sam da je borba protiv stresa u stvari borba sa samim sobom. Stres je reakcija u nama – mi ga stvaramo jer tako doživljamo događaje oko nas, našim odnosom prema sebi, poslu i okolini. Zato je najvažnije upoznati svoju prirodu, svoj temperament i svoje rekacije, strahove i snagu. Kad dođe do stresnih situacija (jer jedna obično ne ide sama), prvo zaista dozvolim emociji (tuga, bes ili ljutnja) da me preplavi a onda sebi postavim pitanje šta je to što mogu da uradim i promenim nervirajući se. Kad sebi iskreno odgovorim obično je odogovor – ništa. E, pa kad ne mogu ništa da preduzmem, onda se prisetim tri stvari koje me čine srećnom i stres prosto nestaje, prekidam lanac negativnih razmišljanja i zaista mi je bolje. Kako kaže ona reklama „Možda izgleda blesavo ali meni pomaže“.

Nemanja

Nemanja Velikić

Nemanja: Dajte mi tog nekog ko se izborio protiv stresa? Nema tu čarobnog štapića. Sve je u našim glavama. Sve je to individualno. Bitno je znati gde prestaje jedan a počinje drugi svet. Poslovni i intimni. Granice moraju da postoje. Ne dozvolite da budete rob situacije. Vi ste ti koji držite u rukama ključ svojih odluka i postupaka.

I još… neki savet čitaocima

Danijela: Svaka osoba na ovom svetu treba da nađe neki svoj “izduvni ventil” i radi ono što joj prija. Da li je to bavljenje nekom duhovnom metodom za poboljšanje zdravlja, odlazak u prirodu, masaža i tretman u nekom spa centru, nije važno. Važno je biti u saglasju sa samim sobom i naći svoj duhovni mir. Uz to, briga o ishrani i fizičkoj aktivnosti je veoma važna, a ne treba zapostaviti ni spavanje. Jer kvalitetan san od osam sati je zlata vredan i ne može da ga zamene nikakve skupocene kreme i tretmani.

Volite sebe i ljude oko sebe jer je veoma bitno imati svoj mir i ljubav. I zapamtite da nije važno šta drugi misle o vama. Važno je da ste vi zadovoljni onim što radite i da ste u miru sa samim sobom. To je veoma važna karika za dobro psihofizičko zdravlje svake osobe na planeti.

Vesna: Život je samo jedan, nema reprizu. Udahnite svaki dan punim plućima i  uživajte u onome što imate. Mislite na sebe, radite stvari koje vas čine srećnim i ne zaboravite da biste bili dobri onima koje volite morati prvo biti dobri prema sebi.

Nemanja: Ne težite da budete deo većine. Individualnost je ta koja vas izdvaja. Ipak, ne preterujte u tome. Čovek nije rođen da živi sam. Praštajte onima koje volite, budite hrabri i istrajni u onome što želite, jer kada prođu oluje, sunce najjače i najlepše sija.

Zabeležila: Jasmina Stefanović
Foto: Marina Manga, privatna arhiva