Naslovna / Bonus za dušu / Do cilja brže i uz manje stresa
SAMO JEDNO JE BITNO
Gari Keler i Džej Papasan
Do cilja brže i uz manje stresa SAMO JEDNO JE BITNO Gari Keler i Džej Papasan

Do cilja brže i uz manje stresa
SAMO JEDNO JE BITNO
Gari Keler i Džej Papasan

samo jedno je bitno knjigaAko mislite da to što ste nervozni, proklizavate i ne postižete ono što želite nema veze sa tim što jurite radeći istovremeno više stvari, što vam je sve jednako bitno i hitno, i trudite se da zadovoljite sve što je pred vama, ova knjiga je vaša slamka spasa

Da prvo upoznamo dvojicu autora. Gari Keler je bio uspešan agent za nekretnine, a zatim je kao predavač i autor knjiga pomogao mnogim vlasnicima malih preduzeća i preduzimačima – u oblasti nekretnina. Svoja znanja i metode za uspešno poslovanje proširio je i na druge oblasti kao poslovni trener. Džej Papasan oduvek je hteo i uspeo u tome, da se bavi pisanjem i izdavaštvom, a poznat je i kao predavač, posebno u saradnji sa Kelerom.
Oni u knjizi predlažu nešto drugačiji put do uspeha od većine popularnih metoda poslednjih decenija. Njihova osnovna teza je da je najbolje da se posvetite samo jednoj stvari, da biste postigli ono što želite. Ali ne samo u jednoj oblasti života, karijeri, već u 7 bitnih, po značaju sledećim redom: duhovnom životu, fizičkom zdravlju, ličnom životu, odnosu sa vama bitnim ljudima, karijeri, poslu i na kraju finansijama.

Zašto se posvetiti samo jednoj stvari ako želite uspeh? Njih dvojica kažu da su količine vremena i energije koje imamo ograničene, pa kada se raspršimo na više strana ne možemo mnogo postići. Da se do uspeha stiže postupno, korak po korak, da je onaj prvi koji načinimo i koji mora biti dobro osmišljen, najvažniji. Štedi vreme na putu do rezultata i olakšava svaki naredni postupak.
Oni razbijaju mnoge poznate teorije, iznoseći vizije iz svog ugla. Ali, kad razmislite bolje, i tako se može posmatrati uspešnost. Postoje i dodirne tačke sa drugima, kao što je ona da prvo treba uraditi ono najvažnije, ponekad i najteže, i tek na kraju ako ostane vremena ono lagano i najmanje bitno. Prave razliku između liste obaveza i liste važnosti, naznačavajući da druga proizilazi iz prve, i podsećajući na PRAVILO 80/20. Na princip po kojem je za 80 posto rezultata potrebno 20 posto ulaganja, postupaka, vremena, energije.

Multitasking, toliko cenjen danas, smatraju nezgodnim jer onda radeći sve zapravo ne radite ništa i do kraja. Pod problematičnim ne podrazumevaju aktivnosti koje traže aktiviranje različitih delova mozga (žvakanje i čitanje). Jer, kada nas jedna aktivnost premeštanjem pažnje na nju prekine u onoj prvoj, potrebno nam je od 25 posto više vremena za završavanje prvog zadatka ako je lakši, i čak dvostruko više ako je reč o nečemu težem. Ponekad, kao recimo u saobraćaju, to razdvajanje pažnje (na put i mobilni) može biti opasno po život.
Disciplina nam je potrebna, smatraju, samo dok neka aktivnost ne postane navika. Dovoljno je da izaberemo pravu naviku i dovoljno discipline da bismo je razvili, a za to nam je prema istraživanjima potrebno u proseku 66 dana (od 18 do 254, zavisno od nas i navike).

Navike valja sticati jednu po jednu, dakle unositi promenu po promenu, a jedna dobro izabrana donosi rezultate u više oblasti života.
Snaga volje nije samo pitanje karaktera već zavisi i od trenutka. Prazni se kao baterija, troši nam energiju, zato je važno da mozak hranimo i pravimo pauze, kao i da od jutra do večeri smisleno biramo aktivnosti, od najtežih ka najlakšim.
Ravnoteža je nemoguća zato što jednoj stvari za vrhunske rezultate treba da damo vreme i svu pažnju. Treba naučiti kada je dobro težiti sredini između nekih oblasti života, a kada ići do krajnosti na jednoj strani. Umesto ravnoteži, recimo između posla i porodice, treba ići ka uravnotežavanju, odnosno znati i umeti vratiti se na pravi put i blagovremeno, da biste imali kome i čemu da se vratite. Raditi prekovremeno je štetno za zdravlje, nikada nećemo stići da uradimo baš sve. Zato vreme treba pametno koristiti, uvažavajući sebe. Odredite prioritete i budite svesni da u ličnom životu ne smete ništa zanemariti dok je u poslu to nužno.

Ne plašite se velikih ciljeva, niko od nas ne zna gde su mu granice. Ako želite malo to ćete i dobiti, ono što mislite definiše gde ćete stići. Budite hrabri, pucajte visoko, ne plašite se grešaka i uzimajte i više nego što vam se nudi.
Fokusirajte se na najvažnije, pitajte sebe: Koji je to jedan najvažniji zadatak koji mogu da uradim da mi kad to uradim sve ostalo postane lakše i nevažno? Koristite ovo pitanje za samofokusiranje da biste odredili i svoj životni put i pravu aktivnost.
Ne budite skromni, putujte ka cilju korak po korak, smišljeno, odredite šta vam je zaista najvažnije, budite ambiciozni i verujte – to je poruka ove knjige. Dakle, jedan velik cilj je ostvariv, mnogo njih ostaje na nivou želje.

Preporučila: Željka Zebić