Naslovna / Bonus za dušu / Analiza sna
NEMIRNO MORE
Analiza sna NEMIRNO MORE

Analiza sna
NEMIRNO MORE

Jovan, 56 godina, živi sam. Već više puta u životu, još od rane mladosti, povremeno sanja sličan san u kojem je veoma uplašen te se, po pravilu, u panici budi
 
Primer: San uvek počinje scenom u kojoj sa uživanjem plivam u moru, vreme je lepo, more bistro, toplo i mirno. U moru obično ima još ljudi jer se scena odvija na nekoj predivnoj plaži. U jednom trenutku mi se približava omanji brod na čijoj palubi stoji nepoznata žena i posmatra me. Odjednom se u pozadini brodića pojavljuje ogroman talas, uzdiže ga i prevrće a žena i dalje stoji na palubi kao da ništa ne primećuje. Talas nastavlja da mi se preteći približava, noseći na sebi brodić sa ženom koja me netremice posmatra. Moj strah da će me talas poklopiti i usmrtiti raste i ja se u panici budim.

Komentar: Na osnovu podataka koje ste dali uz san, saznalo se da su se ovi snovi javljali u trenucima kada ste, nekoliko puta u životu, bili u ozbiljnoj vezi i planirali brak sa tadašnjim partnerkama. Žena koja stoji na palubi broda predstavlja vašu partnerku u momentu kada ste ovaj san sanjali a brod je simbol braka, tj. “’bračne luke”’. More u ovakvim snovima ima simboliku emocija i jasno se vidi da vi u plivanju uživate, tj. da ste gajili pozitivne emocije u vezi u kojoj ste se tada nalazili. Međutim, svako dalje produbljivanje veze (stupanje u brak, na primer) i emotivni angažman koji je za to potreban, doživljavate kao opasnost što je u snu metaforički prikazano ogromnim i pretećim talasom koji se približava. Moguće je da razlog vaših neuspešnih veza leži u nelagodnosti koju osećate u momentima emotivnog zbližavanja. Razlozi za tu pojavu mogu biti različiti i nije kasno da ih preispitate i stanete na put takvoj praksi u emotivnim vezama. Nekada se efekat postiže neočekivano lako i brzo kada se zna uzrok neke pojave.

Tekst: dr Mirjana Đurđević