kafa ana lipovac

Ana Lipovac
Koju kafu piju Bil Gejts i Mark Zukerberg?

Danas se najskupljim i najkvalitetnijim kafama na svetu smatraju tri sorte: kafa iz Afrike – kafa sa ostrva Sv. Jelena, kafa sa Kariba – Jamajka Blue Mountain, dok najskuplja kafa na svetu nosi ime kopi luwak – poznata je kao „mačja“ kafa i dolazi iz Indonezije.

Šta čini luksuzni svet kafe i čime se one izdvajaju?

U Evropi je početkom 17. veka kafa bila prava retkost, rezervisana samo za bogate. Danas je pristupačna svima, ali i sada postoje i specijalne vrste čije je ime oznaka za pravi luksuz. Danas je poznato više od 125 različitih vrsta kafe, ali se prvenstveno koriste dve: arabika i robusta. Kafa arabika je skuplja i ima  manji sadržaj kofeina od robuste. Visokokvalitetna kafa je pod velikim uticajem spoljnih faktora kao što su klima, uslovi zemljišta i uzgoja. Za kvalitet zrna kafe posebno su važni proces fermentacije i proces prženja kafe – sve to utiče na individualnu aromu kafe.

Kafa sa ostrva Sv. Jelena

Kafa potiče sa istoimenog ostrva u južnom Atlantiku, koje se nalazi dve hiljade kilometara zapadno od afričke obale. Ostrvo se smatra jednim od najudaljenijih ostrva na svetu i više je poznato kao mesto gde je Napoleon Bonaparta proveo poslednje godine života u izgnanstvu. Čak se i u njegovim dnevnicima sreću lirski opisi ukusa i arome te visokokvalitetne kafe. Godine 1839. agencija za kafu V. Bumie & Co. u Londonu opisala je kafu sa Sv. Jelene kao „najkvalitetniju kafu na svetu“.

Ostrvo je vulkanskog porekla sa suptropskog klimom. U njegovim višim delovima klima je hladna i vlažna, što upravo i pogoduje uzgoju kafe. Kafa se gaji na površini od samo 15 x 11 km, pa je jasno da je reč o neobičnom ekskluzivitetu. Visoka cena zrna ove kafe objašnjava se ne samo niskom količinom žetve, već i visokokvalitetnom vegetacijom u čijem okruženju kafa raste. Ceo proces uzgoja radi se ručno, kafa se suši na suncu i sa najvećom pažnjom sortira. Aroma se smatra posebno uravnoteženom. Začinjenjena je mirisom čokolade, a ukus se opisuje kao blag, ali pun, ukus koji na nepcima na kraju ostavlja blago kiselovoćnu notu… Cena kafe sa Sv. Jelene kreće se od 70 do 80 evra za pola kilograma.

kafa 1Kafa sa Kariba: Jamajka Blue Mountain kafa

Sama pomisao na Karibe stvara nam sliku opuštenog života, dugih peščanih plaža obasjanih vrelim suncem, gde se pije rum, a noći se provode uz njišuću muziku i igru.

Jedan od nezaobilaznih specijaliteta Kariba je i popularna kafa – Jamajka Blue Mountain. U visokim predelima ostrva Jamajka, u planinskom vencu Plave planine, na visinama od preko 2.000 metara, u uslovima hladne i vlažne klime, gaji se, na veoma malim plantažama, kafa sorte arabika. Ona raste prilično sporo, ali se time i stvara njena posebna aroma. Aroma je prilično blaga, ali je ukus pun i delikatan, opisan kao spoj suptilno orašastog i voćnokiselkastog. B obice kafe Jamaica Blue Mountain beru se ručno, podležu „vlažnoj“ obradi, zatim prolaze procese fermentacije i sušenja na suncu i na kraju se zrna ručno sortiraju. Pola kilograma te kafe košta 75 do 85 evra.

Najskuplja kafa na svetu danas dolazi iz Indonezije 

Kopi luwak smatra se ekstravagantnim delikatesom sa posebnom reputacijom, koju duguje, verovali ili ne, ekstrakciji indonezijskih mačaka koje se u tom procesu koriste (kopi na indonežanskom znači kafa, a luwak mačka). U davnoj prošlosti farmeri koji su uzgajali kafu primetili su da mačke koje pojedu bobice kafe izlučuju neoštećena jezgra kafe. Ispostavilo se da tokom procesa varenja u njihovom telu zrna kafe trpe jaku vlažnu fermentaciju, koja im obezbeđuje tu izuzetnu aromu poznatu kao kopi luwak.

Pages: 1 2