lubenica

15 zabavnih činjenica
o lubenici

Kakvo bi to bilo leto bez slatke, sočne lubenice? Ona je savršeni desert, može da se koristi za smuti, frape ili jednostavno kao osvežavajuć plod. Da li ste se ikada zapitali odakle dolazi lubenica? Šta mislite o gutanju njenih semenki?

  1. Lubenice bez semenki nisu genetski modifikovane. One su zapravo hibridne – stvorene ukrštanjem onih sa 22 hromozoma i onih sa 44 hromozoma. Rezultat je „sterilna“ lubenica. Ona proizvodi nezrele bele semenke koje su bezbedne za jelo. Lubenice bez semenki su prvi put stvorene pre više od 50 godina.
  1. Lubenice se u Egiptu gaje više od 5.000 godina. Egipćani su ih prikazivali na crtežima, na zidovima grobnica. Čak su ostavljali lubenice s pokojnicima da se hrane dok putuju kroz podzemni svet.
  1. Budući da su lubenice „domaće“ u Africi, jasno je da su neophodni vrući, sunčani uslovi za njihovo uspešno rađanje. Za neke sorte potrebno je čak do 130 toplih dana da sazre. Većina lubenica sazri za 85 do 100 dana.
  1. Prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, najveću lubenicu koja je ikada rasla uzgajao je Lojd Brajt u Arkanzasu 2005. godine. Njena težina je iznosila 122 kilograma.
  1. Lubenica sadrži 92% vode.

lubenica 2

  1. Preko 1.200 vrsta lubenica se gaji širom sveta. U Americi se gaji više od 300 vrsta, iako se za prodaju koristi samo oko 50. Pokušajte da uzgajate lubenice u svom dvorištu da biste eksperimentisali sa neobičnim vrstama :).
  1. Unutrašnji deo lubenice je obično crvene boje, ali postoje i one sa belim, žutim, narandžastim ili čak i zelenim.
  1. Lubenice su stigle iz Afrike u Kinu u 10. veku. Danas, u Kini raste više lubenica nego u bilo kojoj drugoj zemlji. I običaj je da ih gosti poklanjaju domaćinima.

Pages: 1 2