- Svaki deo lubenice je jestiv, čak i seme i kora. Lubenica vam neće izrasti u stomaku ako pojedete seme. Ono je zapravo veoma hranljivo jer sadrži visok nivo magnezijuma, cinka i proteina. Stručnjaci čak preporučuju žvakanje semena pre gutanja za optimalnu ishranu.
- Vlada mišljenje da je lubenica voće zbog svog slatkog ukusa, ali pojedini stručnjaci tvrde da je ona zapravo povrće i da spada u istu porodicu kao bundeva i krastavac.
- U prošlosti su ljudi lubenicu posipali malom količinom soli i tako je jeli. U Egiptu i Africi ljudi često upoređuju lubenicu sa ukusom feta sira. Smatraju da so zapravo „otkriva“ sok i ukus lubenice.
- Lubenica spada u zdravu hranu jer je moćan antioksidant koji može smanjiti zapaljenja i uništiti slobodne radikale, sadrži dosta vitamina C i dobar je izvor kalijuma.
- U Japanu se gaje kockaste lubenice. Kako? Oko ploda koji raste, stavljaju staklene kutije. Mana? Ova lubenica košta oko 80 dolara.
- Da li ste ikada čuli takmičenje u pljuvanju semenki lubenice? Džejson Shajot je stručnjak za ovu „veštinu“. On drži svetski rekord u pljuvanju semenki u dalj još od 1995 godine.
- Mark Tven je voleo lubenice. Nazvao ih je hranom anđela.
Evo i jednog specijalnog recepta za letnji napitak
LUBENADA (limunada sa lubenicom)
Potrebno je (za 6 porcija):
- 3 šolje iseckane lubenice na kockice (ukloniti semenke)
- 1/2 šolje malina
- 3/4 čaše šećera
- 1/2 čaše vode
- sok od 2 limuna (oko 1/2 čaše)
- 1 1/2 šolja gazirane vode
Priprema:
- Stavite lubenicu i maline u blender i miksajte dok ne dobijete glatku tečnost. Procedite; odbacite pulpu.
- Pomešajte šećer i vodu u džezvi i zagrevajte na ringli dok se šećer ne rastopi. Pustite da se ohladi.
- Dodajte „šećernu“ vodu i limunov sok mešavini maline i lubenice. Stavite u zamrzivač da se dobro ohladi.
- Sipajte u visoke čaše. Dodajte gaziranu vodu i poslužite.