Naslovna / Čuvari zdravlja / Istine i zablude o kontracepciji
Zašto žene u Srbiji ne koriste pilule
Istine i zablude o kontracepciji Zašto žene u Srbiji ne koriste pilule

Istine i zablude o kontracepciji
Zašto žene u Srbiji ne koriste pilule

Prema svim postojećim statističkim podacima, žene u Srbiji neredovno koriste hormonsku kontracepciju, često dolazi do neželjenih trudnoća, a abortusa je nažalost sve više. Koliko je zaista postojeća statistika negativna i nepovoljna?

Gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koriti prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna, a 40 posto žena je imalo barem jedan abortus, od toga preko 30 posto pre rođenja prvog deteta!!!

To su su samo neki od rezultata velikog online Upitnika pod nazivom “Istine i zablude o kontracepciji”, koji je predstavljen javnosti. Anketirano je više od 1000 žena iz cele Srbije, najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, a gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano. Odgovori koji su dobijeni su veoma zabrinuli ginekologe koji se bave temom upotrebe kontracepcije i planiranja porodice.

Istine i zablude o kontracepciji (1)

– Nedovoljno smo informisani o hormonskoj kontacepciji, ova oblast je i dalje puna predrasuda kod žena, čini se i više nego što smo mogli da pretpostavimo. To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to zaista neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa i podignemo natalitet u Srbiji”, ističe dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica udruženja “Naša ASKA”. – Prema rezultatima naše ankete, svaka treća žena u Srbiji je imala barem jedan abortus i to je podatak koji je alarmantan.